Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг пое отговорността за пропуските в защитата на личните данни в социалната мрежа. В предварително подготвено писмено изявление преди изслушването му в американския конгрес Зукърбърг признава, че е бил твърде идеалистично настроен и не е успял да разбере до каква степен платформата може да бъде манипулирана.

"Аз дадох началото на "Фейбук", аз я ръководя, аз съм отговорен за това което се случва там. Съсредоточихме се върху доброто, което свързването на хората може да предложи, но сега е ясно, че не направихме достататъчно, за да предотвратим използването на тези инструменти за причиняване на вреда", посочва Зукърбърг.

Марк Зукърбърг ще бъде изслушан от американския Конгрес заради скандала с изтичането на лични данни на потрeбители.

Миналата седмица стана ясно, чеинформация на 87 млн. потребители, основно от САЩ, може да е била неправилно споделена с политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика", за да повлияе на американските избори през 2016-а.

Междувременно съоснователят на технологичния концерн "Епъл" Стив Возняк напусна "Фейсбук" заради тревогата във връзка с начина, по който социалната мрежа борави с личните данни, предаде ДПА, цитирани от БНР.

В същото време американски асоциации обвиниха сайта "Youtube" и неговата компания "майка" Гугъл в незаконно събиране на лични данни на деца и използването им за целеви реклами, въпреки че официално видеоплатформата е забранена за лица под 13 години, отбелязва "Франс прес".