Може да се каже, че 2019-а е годината, в която много емблематични имена в бизнеса напуснаха позициите на главни изпълнителни директори. По-конкретно може да се каже, че към ноември техният брой се е увеличил с 12% до 1480 в Щатите в сравнение с 2018 година, показват данните на анализаторската фирма Challenger Gray & Christmas.

Само в технологичният сектор ръстът е от 45 на сто. Това е с едва четирима души по-малко от пика през 2008 година, сочат изчисленията. За разлика от тогава обаче в момента икономиката не се намира в подобна криза. От Fortune дават друго обяснение за това - в период, в който акциите на американския фондов пазар поскъпват бързо, главните изпълнителни директори могат да се оттеглят, без това да доведе до особени сътресения в компаниите.

Нещо друго, което също трябва да се има предвид, добавя Money. Голяма част от тях слизат от поста, но остават в ръководството на друга позиция. Все пак това не обяснява напълно ситуацията.

"Това беше изненадващо", посочва Андрю Джелинджър от Challenger Gray. "Ситуацията не описва това, което сме виждали досега исторически. До някаква степен обаче условията на пазара в момента са трудни. Заради това много от компаниите са в търсене на промяна с назначаването на нови ръководители", допълва той.

Сред най-важните имена, които се оттеглиха, са основателите на Goolge Лари Пейд и Сергей Брин, както и изпълнителните директори на платформата за пътувания Expedia Марк Окерстром и на петролният производител Continental Resources Херолд Хам. Същите промени има още в бранда спортни стоки Nike след оттеглянето на Марк Паркър, както и в McDonald"s след освобождаването на Стив Ийстърбруг, който беше уволнен заради връзка със служител на компанията