През последните 5 години от България и Румъния не е осъществен нито един круиз от пристанищата на двете европейски държави с излаз към Черно море. Това става ясно от данни, изнесени от Евростат, относно тенденциите при развитието на този вид морски туризъм, който се оказва изключително доходоносен за държавите по Средиземноморското крайбрежие, пише Флагман.

Нито от двете пристанища в България – в Бургас и Варна, нито от двете в Румъния – Констанца и Мидия, са реализирали круизни пърувания през изминалата година. Редно е да се спомене, че тук става въпрос за круизове, чиято начална спирка е била Черно море. Такъв курс за последните няколко години е бил извършен от Варна през вече далечната 2013 г. 

Редица от фактори оказват влияние на липсата на пасажерски морски пътувания към и от Черно море. На първо място е характерът на водния басейн, който е на практика затворен, с единствен пролом на бреговете на Истанбул. Като такова нашето море често е избягвана дестинация, заради факта, че веднъж влезли в него, круизните кораби няма на къде да продължат и трябва да преминат през същото място в Турция. Както многократно директорът на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов пък е казвал публично – геополитиката играе изключително важна роля в круизния туризъм в Черно море. Политическия режим в Турция, анексирането на Крим и постоянните конфликти между САЩ и Русия във водния басейн, са фактори, които негативно влияят на интереса на туристите към морето ни като желана дестинация. 

Иначе за изминалата година броят на пътниците от Европа, които са препочели да се качат на круизни кораби през ваканцията надмина предишния рекорд от 6.9 млн. души (2012 г.) с над 100 хил., сочат още данните на Евростат.

Над 85% от всички пътували са започнали пътешествието си от една от петте страни, лидери в развитието на този вид туризъм – Италия (2 млн. души), Испания (1.5 млн. души), Германия (1.1 млн. души), Великобритания (1 млн. души) и Белгия (500 хил. души). В същото време на две пристанища е имало най-голям туристопоток – Саутхемптън, Великобритания с над 830 хил. пътници и Барселона, Испания с над 720 хил. пътници.

Въпреки това в България трябва да се запази оптимизъм – със спадането на напрежението между Русия и Турция и с факта, че в последните месеци САЩ  фокусира голяма част от вниманието си към  търговската война с Китай, вместо към бившите им „врагове” по време на Студената война – е много вероятно Черно море съвсем скоро отново да се отвори като потенциална туристическа дестинация за круизни кораби.