Три дни преди парламентарните избори енергийното министерство е избрало кои ще са държавните представители в бордовете на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и в Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО). За дъщерните дружества на БЕХ, където все още има някаква интрига, заради повечето от необходимия брой членове, все още няма обявени резултати. Не е ясно и какво се случва с провежданите от Агенцията за публични предприятия и контрол конкурси за независими членове на ръководствата на държавните енергийни фирми, както и на дузина други компании, собственост на държавата.

Така в борда на директорите на БЕХ влиза бившият депутат от ГЕРБ и в миналото шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, който се счита за фаворит да стане изпълнителен директор на енергийния мастодонт. Другите двама са също доказали лоялността си към управляващите в последните години кадри. В управата влиза Иван Андреев, който също бе начело на ядрената централа от 2016 до ноември 2018 г., когато поиска да бъде освободен от поста по здравословни причини.

След това влезе в борда на ДПРАО, чийто член бе до обявяването на конкурсите за новите ръководства. Третият държавен член на ръководството на БЕХ ще е Стелиан Коев, който в момента е финансов директор на "Мини Марица Изток". Чака се изборът и на двамата независими членове, за да се събере бордът и да се избере кой от тримата държавни представители ще е шефът на БЕХ. Двамата държавни представители в ДПРАО ще са досегашният шеф на предприятието Дилян Петров, който го управлява от септември 2010 г. и финансовата му директорка Маргарита Коркинова.

За част от дъщерните дружества на БЕХ две седмици преди изборите бяха ясни държавните членове в бордовете. В съвета на "Булгаргаз" са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев. Още от края на февруари се избистри и управата на силно закъсалата финансово въглищна електроцентрала ТЕЦ "Марица Изток 2", която е изправена пред дългови и екологични предизвикателства да се трансформира, за да не бъде затворена след 2025 г.

В нея остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си, новите членове на борда ще са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов. В "Мини Марица Изток" остава старата управа от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев, като най-вероятно конфигурацията ще се запази. Няма информация да са избрани държавните членове на бордовете на три от най-важните за енергийната сигурност инфраструктурни обекта – АЕЦ "Козлодуй", "Електроенергийния системен оператор" и "Националната електрическа компания".