Заплатите на работниците и служителите във Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот ще бъдат повишени от началото на 2020 година с 80 лева. За пета поредна година оръжейниците ще получат и коледни бонуси. Икономическият министър Емил Караниколов е обещал те да бъдат в размер на 775 лева.

Със Съвета на директорите и оперативното ръководство на предприятието е било обсъдено създаването на Регионален иновационен фонд към ВМЗ Сопот през следващата година, който да се превърне в инкубатор на продуктови и технологични иновации.

При посещението си в оръжейницата министърът на икономиката е връчил на изпълнителния директор д-р инж. Иван Гецов договор за реализиране на проект на система за близка радиолокация с повишена шумозащитеност. Той е спечелен по десетата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.  

"В резултат на изпълнението на настоящия проект, ВМЗ ще разполага с технология за производство на устройства, комплектоващи специалната продукция, които повишават в пъти нейната ефективност", посочи инж. Гецов.

Това е вторият проект, по който държавното дружество е бенефициент.

През май 2018 г. започна изпълнението на проект "Иновативна технология за проектиране и производство на линия реактивни двигатели с твърдо гориво, посредством дигитални двойници, чрез методите на виртуалното инженерство с дигитални двойници". Изпълнението му трябва да приключи в края на май 2020 година.