Българите изглежда не виждат друга алтернатива за съхранение на парите си, освен да ги държат на банков влог. Въпреки че лихвите са близо до отрицателните, а таксите всеки месец изяждат част от спестяванията ни, само за месец стойността на депозитите се е увеличила с 270 млн. лева, до 53, 66 млрд. лева. Данните на БНБ са към края на август.

За година обемът на всички депозити – и на физическите лица, и на фирмите, е нарастнал с 5,6 млрд. лева.

При кредитирането темпът на растеж на годишна база се забавя до 3,4% за фирмите, което показва, че бизнесът не е склонен да прави инвестиции. Вероятно причина за това са прогнозите за предстояща рецесия.

В същото време хората все още не са усетили признаците на криза и продължават да харчат – с 8,8% е нарастнало за година кредитирането за домакинствата.

Общият обем на отпуснатите кредити се оценява от БНБ на 59.93 млрд. лв., като с тези темпове през септември ще бъде премината границата от 60 млрд. лв. активи, държани от банките.

Домакинствата са натрупали заеми за общо 23 млрд. лв., от които 11.4 млрд. лв. за ипотечни кредити. Бизнесът е взел 33.6 млрд. лв.

Данните на централната банка показват, че проблемните кредити (лоши и преструктурирани) в системата номинално са се увеличили леко, макар че като дял намаляват. Това е първото за тази година увеличение на стойността им.