17 000 прасета в свинекомплекса в Голямо Враново, където бяха открити положителни проби за африканска чума, са живи и здрави вече цял месец. От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ обаче настояват животните да бъдат умъртвени. Фермата в Русенско с 30 000 животни бе третата, в която бе открита заразата. Това стана на 26 юли. Евтаназирани са 12 000 животни, които са отглеждани в сектор "Угояване". Останалите обаче са били в изолирани помещения.

"Вече цял месец животните са съвсем здрави. Казват, че АЧС е силно заразна и смъртността е почти 100%. Но на нашите прасета им няма нищо. Всеки ден даваме проби за изследване в лабораториите, които са отрицателни".  Това заяви за TrafficNews изпълнителният директор на комплекса Вихрен Димитров. 

Той настоява да се направи комисия, която да провери отново случая с Голямо Враново и да отмени диагнозата АЧС, налагаща умъртвяването на всички животни в поразеното стопанство. От русенската ферма са изпратили писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, в което настояват да се обърне внимание на случая. Стопаните се позовяват на Евродиректива 60 от 2002 г., която е за мерките срещу АЧС. в Член 6 от нея е записано, че в големи свиневъдни комплекси с отделни самостоятелни производствени единици може да не се извършва умъртвяване на всички животни, ако няма доказана зараза. От фермата в Голямо Враново искат мярката да се приложи и за тях.

„Нашата позиция се споделя от ветеринари. Контрата е у държавата. Някой трябва да застане на наша страна и да ни защити. Или пък държавата да извади 10 млн. лева за компенсации”, каза още Димитров.

От Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ обаче заявиха, че всички животни в Голямо Враново трябва да бъдат евтаназирани.

"Свинекомплексът в село Голямо Враново, където до момента са унищожени 12 хиляди животни, трябва да продължи да изпълнява заповедта на БАБХ и да евтаназира свинете, защото тя не е отменена.  Всяка една ферма, в която е констатирано заболяването, се счита за инфектирана и по този начин трябва да бъде ликвидирано огнището, което включва всички налични животни", отговориха от Агнцията на запитване на Trafficnews.

 От БАБХ са обяснили пред Агри.бг., че умъртвяването на животни в русенския комплекс е спряно на 15 август „заради религиозните празници.” От агенцията казват още, че няма да взимат повече проби от комплекса в Голямо Враново, тъй като според европейското законодателство при потвърждаване на огнище не се налагало да се правят нови изследвания, а трябвало да се прилага поголовно умъртвяване на животните.

 На въпрос на TrafficNews ще предприемат ли мерки за умъртвяване на прасетата, директорът на русенската ферма Вихрен Димитров отговори, че все още не е взето решение какво ще се прави.

„Евродиректива 60 категорично разрешава да не се избиват животни, ако те са отделени и са здрави. Така че ако БАБХ не искат да се съобразят, собствениците на фермата в Голямо Враново може да ги осъдят, защото европейското законодателство е с по-голяма тежест от националното”. Това заяви пред TrafficNews вирусологът д-р Сергей Иванов, който работи с Националната асоциация за защита на потребителите.

По думите му, след като БАБХ е проспала навлизането на чумата у нас и е започнала да взима мерки едва през юли, всичко, което прави досега, е само избиване. „Унищожаване на свинете в 20-километровата зона, както правят у нас, го няма никъде. Това е пълен абсурд”, коментира още д-р Иванов.

 TrafficNews потърси коментар по случая и от шефа на Българския ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. “Това е аналогичен случай като този в Болярово с чумата по овцете и козите”, коментира той. /В Болярово във фермата на Анка Петрова миналото лято бе констатирана чума по дребния добитък и животните й трябваше да бъдат умъртвени. Тя обаче не допусна ветеринарите в стопанството си и не разреши евтаназията. И до ден днешен – година по-късно, животните й са живи и здрави./

„Изпратихме писма с искане за среща и до зам.министъра на земеделието Янко Иванов, и до министъра Десислава Танева. Да, в момента законодателството изисква евтаназия при откриване на огнища на АЧС. Но това не е правилно и трябва да се промени”, коментира д-р Цвектов.