Шпионският скандал с Русия приключи. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посрещна делегация от Москва в резиденция „Евксиновград”.

Там се проведе XVII-та сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съпредседатели на комисията бяха Теменужка Петкова, министър на енергетиката, от българска страна и Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, от руска. В рамките на сесията се проведе и бизнес форум с  представители на деловите среди на двете държави, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия.

От 1 януари тръгва руски газ по тръбата на „Турски поток” през България към Сърбия. Родният газопровод ще се нарича „Балкански поток”, заяви Петкова, цитирана от „24 часа”.

 По време на разговорите стана ясно още, че руснаците ще помогнат за обновяването на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок

Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом" в реализацията на проекта.

Денис Мантуров обеща да помогне за маркирането на българските горива. Двамата министри обявиха, че туризмът си остава от стратегическо значение за България. Предвижда се сътрудничество в селското стопанство, а тепърва ще се мисли за проекти за нови транспортни връзки. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия между в Черно море.

Страните ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес. По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия.

 По време на комисията бяха подписани меморандум за сътрудничество между "Интер експо център България" и изложбено обединение "Рестек", както и споразумени за сътрудничество между "Техноинженеринг груп България" и Инженерна компания "Интерблок" Русия.