Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България, прогнозираха от Асоциацията за защита на потребителите на фона на данните за увеличаващите се огнища на заразата в България.

Според организацията в краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски. В писмо на асоциацията се посочва, че за една седмица килограм свинско месо вече се продава с 19 стотинки повече в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7.60 лв. за кг, което е ръст от 7% спрямо предходния месец.

"Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос", коментира Майорски и дава за пример как световните цени на свинското вече са скочили с 30 процента заради разпространението на болестта в Азия.

В Германия поскъпването е с 25% - от 1.36 до 1.70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% - от 1.04 до 1.33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% - до 1.77 евро, а в Дания с 21% - до 1.38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение, посочват от асоциацията.

Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос, смята още потребителската организация.

"Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време", допълва Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578. Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета, сочат още данните.