Първия по рода си симпозиум на тема "3D визуализация в реалната хирургическа практика" организира през изминалия месец УМБАЛ „Еврохоспитал" съвместно с Медицински симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив, под егидата на "Ескулап Академия". За няколко дни в Хирургичното отделение на лечебното заведение се извършиха няколко 3D лапароскопски интервенции - три операции на черен дроб с много висока степен на трудност и една на дебело черво, където по категоричен начин проличаха предимствата на този тип визуализация. Видеопрезентации на извършените операции бяха демонстрирани в 3D формат пред повече от сто регистрирани участници на симпозиума. Специални гости бяха началникът на ВМА ген. проф. В. Мутафчийски, проф. Н. Владов и доц. Такоров от същото лечебно заведение, които изнесоха лекции и споделиха собствения опит при лапароскопските операции. Високото ниво на форума и представените материали бяха оценени по категоричен начин в анкета, проведена сред участниците.

„Семинарът беше много интересен, имайки предвид организацията, представените теми и присъствието на млади лекари и специалисти от цялата страна. На всички сесии залата беше пълна, а колегите с интерес слушаха и дискутираха", разказа началникът на Хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал" доц. д-р Николай Белев.  

Идеята на организаторите – да се промотира Симулационният център като иновативен метод за обучение на млади специалисти и да се представи това, което хирурзите правят в ежедневната си практика. „Миниинвазивната хирургия е нещо рутинно. Работи се на много места от редица хирурзи. 3D изображението обаче е скъпа технология. Има своите предимства в определени оперативни интервенции, които се правят само в няколко болници в България, сред които е нашата. Тя ни дава перспектива в дълбочина, когато работим лапароскпоски черен дроб или стомах.

Този тип интервенции са специфични, високо специализирани и изискват много сериозна подготовка на целия екип", посочи доц. Белев.

УМБАЛ "Еврохоспитал" Пловдив и Военномедицинска академия са единствените лечебни заведения у нас, които имат опит и специалисти за лапароскопска хирургия на черен дроб. „Всяка седмица правим операции на черен дроб и когато има пациент, подходящ за лапароскопия, му се предлага тази възможност", обясни специалистът.

Представените на симпозиума случаи били с изключително висока степен на трудност, тъй като туморите се намирали близо до големи кръвоносни съдове, разположени в задни сегменти на черния дроб, и се изисквало отстраняване на повече от три сегмента от органа. По време на една от операциите лекарите премахнали дясната половина на черния дроб на млада жена, която имала първичен тумор. Най-важното било да не се наранят големите вени, защото кръвозагубата щяла да бъде смъртоносна. Друга пациентка имала аномалия на жлъчните пътища. Тя била приета с диагноза рак на жлъчните пътища, която се оказала фалшива.

„Всички пациенти вече са се възстановили и са си у дома. Миниинвазивната хирургия води до минимална травма и по-малко потискане на имунитета, както и до малка кръвозагуба, която е определяща за по-бързото възстановяване. Също така се избягва кръвопреливането, което е рисков фактор за разпространението на рака. Пациентите изпитват по-малко болка. Още на следващия ден след операцията се изправят, ходят, приемат течности", каза хирургът.

Доказателство, че опитът на Хирургичното отделение при УМБАЛ „Еврохоспитал" в миниинвазивната чернодробна и панкреасна хирургия е на световно ниво, е и участието на доц. Белев на 30-ата юбилейна среща на Японската асоциация по чернодробна и панкреатична хирургия, провела се преди около седмица в Йокохама, Япония, с 3500 делегати.

На нея доц. Белев представя оригинална техника за миниинвазивна дуоденопанкреатична резекция, която е оценена в категорията "best oral presentation". Участието включвало и постер презентация на тема "Лапароскопски синхронни колоректални и чернодробни операции при метастазирал колоректален рак".

Израз на изградени критерии, представен собствен опит и визия за развитие, беше изнесената публична лекция пред академичния състав на МУ-Пловдив от доц. Белев на тема "Възможности и развитие на лапароскопската чернодробна хирургия" .

В Хирургичното отделение на УМБАЛ „Еврохоспитал" реалното приложение на високите технологии кореспондира с големите амбиции и възможности на високоспециализирания екип да прилага най-добрите практики в името на пациентите.