Столичният бул. "Витоша" се изкачи за поредна година в класацията на най-скъпите търговски улици в света, достигайки 47-о място сред общо 65 пазара в света.

Това e най-високата позиция на софийската улица за последните пет години в традиционното проучване Main Streets across the World на международна консултантска компания.

Най-популярната търговска дестинация в София се е издигнала с две места със среден месечен наем от 50 евро/кв.м през 2018 г. По този начин Витошка е разменила мястото си с Calea Victoriei в румънската столица Букурещ, която за същия период е паднала от 47-а на 49-а позиция с 47 евро/кв.м среден наем.

Според доклада на консултантската компания търговията в България и Румъния се разраства благодарение на силния икономически ръст. Това поставя централните улици в София и Букурещ в добри позиции, макар шопинг центровете и ритейл парковете да ги изместиха като места за търговия.

"В София бул. "Витоша" се радва на постоянен интерес за отваряне на нови магазини и заведения през последните години. Това е и в основата на ръста на наемите, който наблюдаваме, особено при локации с по-добра видимост и търсените от търговците по-големи квадратури", коментират от консултантската компания, цитирани от "Труд".

Фактори като електронната търговия и бързо модернизиращия се начин на пазаруване не променят стремежа на потребителите към общуване и преживяване. Това, заедно с нарастващия поток от туристи в София, определя и трайното присъствие на централните улици в микса от локации за търговците.

В Европа най-скъпата улица за поредна година е New Bond Street в Лондон с месечен наем от 1339 евро/кв. м. В световен план Лондон е на трета позиция след Upper 5th Avenue в Ню Йорк и Causeway Bay в Хонконг.

Азиатският мегаполис измести Ню Йорк за първи път от 5 години и стана най-скъпата търговска дестинация с месечен наем от 2050 евро/кв. м. Като основна причина от компанията посочват завръщането на китайските туристи и нарастващите продажби на луксозни стоки, бижута и часовници.