13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг, подчертавайки, че сред кандидатите са световни лидери в ядрената енергетика.

“Мисля че имаше доста скептицизъм по отношение дали изобщо ще има интерес към реализацията на този проект и на база на тези подадени заявления, мисля че скептицизмът вече е разсеян”, добави още Петкова.

Тя разясни , че подадените заявления се делят на три части: "Заявления за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", за участие в организацията на проекта чрез закупуване на оборудване и заявление за договор за изкупуване на електроенергия", допълни енергийният министър.

Петкова уточни, че 7 от заявленията са подадени от компании, желаещи да участват като стратегически инвеститор. 2 са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване, а 4 са заявленията, съдържащи информация за договор за изкупуване на енергия.

Седемте компании, които искат да се включват в битката за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" са "Росатом" чрез дъщерната компания "Атоменерго про",  Китайската държавна компания CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, "ИПК и УП ЕООД" България, консорициум АЕЦ "Белене","Бектрон Карлсруе" и консорциум "Електроцентрала Белене",

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване.

Двете компании, които имат желание да участват в доставката на оборудването и да вземат участие в структурата на финансирането на проекта, са "Фраматом" и Дженерал електрик". Участниците, подали четири заявления за договор за изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял са European trade of energy Bulgaria, Еnergy distribution, Република Северна Македония и Energomont.

 Няма да бъде предприето нито едно действие, без да бъде обсъдено в широк кръг, увери Петкова и допълни, че не се предвижда да бъдат включени чуждестранни консултанти.

Още в рамките на днешния ден комисията ще започне работа по заявленията, ще ги разпредели на два списъка - изкупуване на електрическа енергия и участие в миноритарен дял. 

Листата трябва да бъде готова до 90 дни, но ако бъде готова по-рано, тя ще бъде обявена, посочи енергийният министър. Когато се направи кратката листа, ще бъде отправена покана за оферти. Тогава се очаква да настъпи същинската част по реализацията на проекта. Проектът по изграждането на проекта АЕЦ "Белене" трябва да бъде реализиран на пазарен принцип - без държавна гаранция и без дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, поясни министърът на енергетиката.

Петкова отрече като неверни появилите се информации в медийното пространство, че американската компания "Дженерал Електрик" се намира в несъстоятелност.

Българската страна ще участва чрез Националната електрическа компания (НЕК) и чрез своите активи, но участието ще представлява блокираща квота, която да оказва влияние върху важните решения, свързани с "живота на проекта".

"Важно е процедурата да приключи с успех, а не да бъдем максимално бързи. С бавни стъпки трябва да вървим напред и да бъдем оптимисти", призова енергийният министър.