Завишен интерес към ремонтите, а от там и към строителните материали се наблюдава през последните месеци у нас. Успоредно с това обаче довършителните и строителните дейности поскъпнаха с между 30%-40%, а материалите с около 30%

Причините за това са няколко. Драстичното поскъпване на метала и сплавите му доведе до повишаване на цените на всички строителни материали, на инструменти и всички видове стоки, в които е вложен материалът. Драстичният скок на горивата също беляза пазара и добави сериозни ставки в ценообразуването на крайните продукти. 

Увеличението в суровините рефлектира драстично и върху цената на ремонтни и довършителни дейности. За повишаване на себестойността на труда повлия и проблемният фактор работна ръка. 

Фирмите в бранша поясняват, че все по-трудно се намират майстори, тъй като добрите в професията са избягали в чужбина. Проблеми има и при чираците и общите работници, които често сменят попрището си и не са свикнали да проявяват нужната работна дисциплина или пък лоялност към работодател. 

Така резултатите са налице. 

Материали 

Справка в ценоразписите на строителните магазини показва, че най-много са се повишили цените на инструменти и машини, направени от метал и сплави. Разликите са драстични дори при малки пособия като маламашката например, чието средна цена е скочила на над 10 лева. Поскъпнали са и всички инструменти и пособия, касаещи електрическите мрежи. 

Металните конструкции за строителство, облицовки, арматура и други цели също са поскъпнали с около 30%. Гипсокартонът също се търгува с между 50 ст и 1 лев за лист според различните видове и дебелини. При профилите оскъпяването е с около 1 лев за бройка. 

Между 10% и 20% са поскъпнали почти всички основни строителни компоненти като латекси, бои, грундове, фугини и други строителни смеси. 

Труд

Поставянето на плочки, която е една от основните дейности при довършителни работи, се е оскъпило с от 30% до 50% според вида на плочките. Ако при стандартни плочки тарифата преди няколко години бе 20 лв за кв.м., то сега трудът не пада под 30-35 лв. за кв.м. Новите тенденции за слагане на все по-големи плочки обаче се таксува далеч по-скъпо - например едва ли ще се намери някой да ви сложи гранитогрес с размери 60/120 см. за по-малко от 40-45 лв за кв.м

При шпакловките и боядисването цените също са поскъпнали от 12 лв/кв.м. до 17 лева за квадрат. Майсторите отчитат, че има намалено търсене на разпространените преди години венициански мазилки и друг тип по-луксозно изпълнение. 

Цените на услугите с кнауф са се повишили с около 10-15%, като част от покачването се дължи на индексирането на стойностите на материала.