Кариерни шансове, стажове и ориентиране за професионални развитие - това са водещите теми на 20-то издание "Националните дни на кариерата". Форумът стартира днес в Пловдивския панаир като през целия ден хората с интерес към ново работно поприще могат да се консултират с водещи компании от Пловдив и региона. 

Светлозар Петров, управител на Job Tiger, която е организатор на кариерния форум, припомни, че хора, които днес заемат високи постове, са започнали своето развитие именно от Националните дни на кариерата. 

"Желая успех и страхотно развитие на хората, които днес са тук. Искаме да дадем шанс на младите да срещнат на живо компаниите, да намерят своята мечтана работа или стаж и да започнат кариерата си. През годините над 47 хиляди души са започнали кариерата си от такива събития. Някои от тях станаха директори, други са министри. Някои са по различни етапи на своето развитие, някои са по щабовете днес", посочи Петров. 

Над 12 фирми са отворили свои щандове, а дейността им варира от професионални фирми за набиране и търсене на кадри  т.н. "хед хънтъри" до фирми във търговския, финансовия, IT&Outsourcing сектора и промишлеността. 

"Желая на всички фирми да намерят необходимите млади кадри, които да запълнят работните места. Надявам се скоро да върнем и Техническия панаир и Агро изложенията. Има много желаещи за участие, но заради мерките, които така или иначе още съществуват, се създават трудности. Искрата, която палим днес, мисля, че ще даде добър огън за в бъдеще", посочи шефът на панаира Иван Соколов.

Със 155% са се увеличили възможностите за работа през април 2021 спрямо 2020. Ако сравняваме с данните за месец март 2021 г., ръстът на предложенията за работа през април е 21%. 
 
След възстановяването на дейността на заведенията за хранене и развлечение и с наближаването на лятото, логично, първенец в търсенето на нови кадри се явява секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“. В него новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. 

Според Росен Русев, експерт в една от големите компании за подбор на персонал пазарът на труда в Пловдив отново набира сила след пандемичната 2020 и възможности има в много сектори. Най-търсени са кадрите обаче в BPO сектора. Изправят се и пред проблема, че в IT секторът търсят хора с опит, а един млад човек разбира се не притежава такъв, поне не и професионален. 

"При нас се търсят служители в абсолютно всички сектори и професионални нива - от нискоквалифицирани работници до мениджъри. Важно е да достигнем до повече хора, защото за нас е важно да разберем какво търсят младите хора. Те са бъдещето, те са активната страна и затова техните виждания и хоризонти имат голямо значение за нас. Младите хора търсят стажове в IT сферата, но конкретно в тази сфера компаниите в момента са се ориентирали към хора с по-висока квалификация. Редица от фирмите, с които работим искат професионален опит. Затова съветваме младите хора да бъдат проактивни, да бъдат смели, да търсят възможности. Има много академии, които са насочени изцяло към IT сферата. В момента обучението може да бъде дистанционно и лесни да се придобие необходимата квалификация за заемане на пост", посочи Русев. 

Оказва се, че ако владеете чужд език, лесно може да си намерите работа и без опит в аутсорсинг сектора. Най-търсен остава немския език, но напоследък в Пловдив се налага и нова тенденция при търсене на кадри с испански и френски език. Много компании предлагат и работа от вкъщи. Други пък държат на служебната атмосфера в офиса. 

"В последните години град Пловдив се наложи като индустриален лидер и втора ИТ и Аутсорсинг дестинация. Община Пловдив полага неимоверни усилия за подкрепа на младите кадри в града, както и в помощ на професионалното образование. Рекорден брой 19 дуални паралелки са разкрити съвместно с бизнеса тази годин, и се надяваме много млади хора да намерят своето място там и в бизнес екосистемата на града. Благодарим на работодателите за подпомагането на икономиката и приветстваме посетителите, за които се надяваме това събитие да една добра отправна точка за бъдещето им развитие", посочи Пламена Терзиева от отдела по "Бизнес развитие" в Община Пловдив. 

Виктория, която е трети курс студентка по "Анализ и контрол" в УХТ, също търси нови възможности на Кариерния форум в Пловдив. От университета са ги насочили да посетят събитието. 

"В момента уча редовно обучение и работя събота и неделя. Търся нови по-добри възможности", споделя Виктория. 

"Националните дни на кариерата" ще продължат до 16 часа днес в Конгресен център на Панаира днес, а предстои срещи да се проведат още в София и Варна.