Райфайзен продаде активите си в Полша на дъщерното дружество на френскатата BNP Paribas, регистрирано във Варшава, за 775 млн. евро или близо милиард долара.

Понякога най-добрият начин напред е стъпка назад. Това е философият ръководеща решението на Райфайзен Банк Интернешънъл AG да прехвърли банковия си бизнес в Полша на BNP Paribas SA.

Сделката не само прекратява трайните неуспехи на австрийската финансова институция с полските регулатори, но служи за фундамент да се разширява на финансовите пазари в Източна Европа.

"Чрез натрупването на капитал създаваме допълнителни възможности за укрепване на пазарната ни позиция в другите конкретни страни", каза изпълнителният директор на Райфайзен, Йохан Щробл.

"Тази транзакция представлява важна стъпка към оптимизиране на нашата група.", коментира Щробл.

Решението, обявено във вторник от Райфайзен, един от най-големите източноевропейски кредитори заедно с УниКредит Спа и Ерсте Груп Банк АГ, е още един знак за по-голямо пренасочване на банките към страните от бившата комунистическа Европа, голяма част от които са част от Европейския съюз, предава Блумбърг. Насоката е предприета десетилетие след като финансовата криза разтърси континента.

"Това не е лоша сделка за Райфайзен, въпросът е какво правят с капитала, а отговорът може да бъде само, че те трябва да растат", коментира Матиас Силър, който управлява милиарден фонд. Той добави, че банковият концерн няма как да изпълни своите цели и възвращаемост на капитала без да го пренасочи към реинвестиция по придобиване.  

Продажбата идва три години след като Райфайзен реши да напусне Полша, за да избегне негативните страни от кризата, свързана с отделянето на Крим от Украйна, което предизвика първата годишна загуба на групата.