"Стартираме дебат за промяна в закона на туризма, по силата на който чуждите туропераотори, работещи в България, ще трябва да сключват допълнителна застраховка за покриване на щетите в случаи, подобни на този с „Томас Кук”. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че е възможно тези промени да бъдат вкарани за гласуване в парламента между първо и второ четене на проекта, който в момента е в пленарна зала.

"Започваме дебат по тази тема. В момента Законът за туризма е в Народното събрание, ако намерим консенсус, още между първо и второ четене ще помолим някои от парламентарните групи и тази промяна да бъде факт още до края на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект. Важно е да бъдем единни, важно е посланието, което изпращаме да бъде така, че да запазим България като устойчива туристическа дестинация", каза министърът.

В понеделник най-стария туроператор в света обяви фалит и остави огромни неразплатени задължения с контрагентите си по целия свят, включително и в България.

Днес още четири дъщерни компании на „Томас Кук” са спрели да работят – в Полша, Холандия, Германия и Австрия.

Те са уведомили българското министерство на туризма за прекратяване на дейността си с днешна дата, обяви Ангелкова.

В момента у нас има 5940 туристи, докарани от тези компании. Някои от тях имат резервации до 13 октомври. „Всички разходи  - както за престоя, така и за извозването, е за сметка на застрахователя. Става въпрос за разходи, които се правят от 23 септември насам", обясни Ангелкова. По думите й не би трябвало на туристите да им изискват заплащане на средства. "Немският застраховател и английският гаранционен фонд са съобщили, че поемат всички разноски на туристите", допълни още тя. И поясни, че туристите, ако искат, могат да продължат престоя си.

Представители на министерството на туризма са заминали за морето, за да съдействат на място, в случай че хотелиери искат от тези туристи да им бъде платено в брой.

58 са общо хотелите в България, на които британския туроператор дължи пари за ползвани услуги през юли и август.

Те са най-вече в Златни пясъци и Слънчев бряг, а също и в Свети Константин и Елена и Дюни.

„Ситуацията е изключително тревожна, тежка за сектора. Това създава много сериозен проблем за планирането на сезон 2020 г.  Аз съм в контакт както моите колеги в Германия, Полша, Великобритания, Франция, така и с ръководството на големите туроператори, които работят на пазара в България. През следващата седмица предвиждам посещение на място, за да можем капацитета, който бяхме договорили с "Томас Кук",  да бъде пренасочен към другите туроператорски компании. В туризма има огромна конкуренция и е изключително важно да бъдем сред първите”, каза още Ангелкова.

Тя съобщи още, че министерството ще съдейства за колективен иск по отношение на  вземанията на хотелиерите за месеците юли и август.