Уникален за Пловдив проект стартира гигантът в превозите ПИМК, разкриха от фирмата пред TrafficNews.bg. От компанията са започнали изграждането на първите жилищни сгради, които са направени за техни служители. Те ще ползват преференциални условия, както при закупуването на жилищата, така и ако искат да ги вземат под наем.

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов разказа за мащабния проект пред  TrafficNews.bg, като анонсира, че това е само първата сграда, която започват да строят.

Тя се намира в район „Северен”, в близост до новия булевард, който ще носи същото име след завършването. 9-етажаната сграда е на тихо, но в същото време комуникативно място, което го прави особено атрактивно за живеене. Филипов разкри, че вече е имал редица запитвания от хора дали се продават новите апартаменти, но той категорично е отказал, тъй като това е част от социалната програма на ПИМК.

Идеята е редица служители на компанията, които не живеят в Пловдив, да си закупят евтино жилище, което ще минимизира разходите им, а освен това ще допринесат за местната икономика и демография.

„В момента имам над 1000 служители, които живеят из цялата страна, някои от които и в Северна България. Те неведнъж са ми споделяли, че ако имат възможност ще си купят жилище в Пловдив”, казва Филипов. Той обясни, че в съседни сгради, цената на квадрат е 650 евро без ДДС. Апартаментите, които ще бъдат пуснати в новата сграда за служителите на компанията, ще струват по 550 евро/квадрат крайна цена – до ключ с паркомясто. От ПИМК са договорили и изключително добра лихва с голяма банка за своите служители. Те ще ползват лихвен процент от 3,4 % за ипотечен кредит. Други, които нямат възможност да си закупят апартамент, или имат други съображения, ще ползват жилищата на символичен наем от 200 до 250 лева. 

Жилищата в новата сграда, която трябва да бъде завършена до април, ще бъдат 70. Илиян Филипов обаче смята да изгради още няколко комплекса из града, като се надява до няколко години борят на апартаментите да достигне до 700.

Пловдивският предприемач се извини и за причиненото неудобство на част от жителите в района тази неделя. Наливането на фундамента на сградата, която е от 1600 кубика бетон, е бил непрекъснат процес от 20 часа, който не можел да се наруши.

„Трябваше да изберем един ден и решихме неделя, за да не затрудним движението в града . Ако бяхме пуснали 20 миксера в района в работен ден, щяхме да затапим цялото движение. Уведомихме съседите, КАТ, Общината… Ако бяхме спрели процеса, означава да  хвърлим стотици хиляди лева на вятъра”, обясни Филипов. Той заяви още, че оттук нататък хората в района не бива да се притесняват от строежа, който ще бъде изпълняван стриктно по всички разписания.

Вижте повече за проекта в следващото ВИДЕО: