Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял свят, като централните банки по света са увеличили покупките му, сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите смятат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх. Търси ли се благородният метал и у нас – разказваме във видеото на TrafficNews.bg:
 

 
Красимир Наделчев е един от българите, които се притеснява за спестяванията си и по тази причина е решил всеки месец да заделя по малка сума от заплатата си и да купува един грам инвестиционно злато.
 
„Инвестирането в злато го виждам като някакъв вид стабилност пред останалите валути. Мисля, че инвестирането в злато е по-стабилно“, казва пловдивчанинът.
Според него след може би 10 години ще има печалба, но основната причина, поради която сега инвестира, е да не си изгуби стойността на парите си.
 
„Инфлацията е основната причина“, допълва Красимир.  
 
Експертите твърдят, че има хора, които могат да си позволят да инвестират между 100 и 200 лева месечно и такива, които инвестират по няколко милиона всяка година.
 
„По-големите инвеститори, когато говорим за суми над 100 хиляди или над 1 милион лева, се интересуват от по-големи продукти над 3000 лева. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни продукти, които са лесно продаваеми в цял свят“, казва дилърът на физическо инвестиционно злато Алвина Леви.  

"Физическото инвестиционно злато, под формата на златни кюлчета и монети, е освободено от данък върху добавена стойност. Така то следва близо текущата цена на благородния метал на световните пазари и е много добро средство за дълготрайно съхранение на покупателна способност. През последните пет години цената на златото в евро (релевантната валута за българския пазар) нарасна със 70%, изпреварвайки двукратно официалният индекс на потребителските цени, който расте с около 35% през същия времеви интервал", коментира Алвина Леви е Главен дилър на Tavex Пловдив.
 
За разлика от инвестиционното злато, търсенето на златни накити рязко е намаляло, отчитат търговците от Златарската улица в Пловдив.
 
„При нас работата от началото на ковид е 100% надолу. Направо трагедия. 2020 беше абсолютно загубена година, 21-ва също, от миналата от април-май нещата се промениха“, споделя Красимир Митев, който е дългогодишен търговец на златни бижута.
 
Според оценки търсенето на злато през 2022 г. се е увеличило с 18%, което е най-високото ниво от 2011 г. насам.
 
„Тъй като очакваме рецесия в големите икономики в световен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да расте или поне да запази тези си стойности“, анализира ситуацията Алвина Леви.  
 
Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.

Дали ще инвестирате спестяванията в злато, апартамент или друг по-добър начин, изборът е изцяло ваш.