Област Пловдив изостава единствено от София по брой на строителството на нови сгради. Това показва статистика на НСИ за второто тримесечие на настоящата година. Сделките с имоти обаче са намалели спрямо предходния тримесечен период, макар да се отчита ръст спрямо същия период за изминалата година.

За месеците април, май и юни в Пловдив и областта е започнало строителство на общо 312 нови жилищни сгради, където се помещават 1343 апартамента. В строеж са и 3 Административни сгради. Повече се строи единствено в столицата, като в София град за второто тримесечие е започнат строежа на 320 жилищни сгради, а в София – област на още 162. Далеч назад остават областите Варна и Бургас, съответно със 156 и 119 жилищни сгради.

На този фон, най-новите данни на Националния статистически институт, който от сравнително скоро измерва т.н. Индикатори за продажби на жилища (ППЖ), показват, че сделките с имоти в Пловдив са намалели с 26.3% спрямо първото тримесечие на 2024 година. Това е и най-големият спад от шестте града с население над 120 000 души в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Пловдив обаче отчита ръст от 19,9% на продажба на жилища, спрямо периода април – юни миналата година.

ППЖ включва всички парични сделки със жилища (нови и съществуващи апартаменти), закупени от домакинствата, в случая на територията на град Пловдив. За новото строителство стойността на сделките е нараснала с близо с 31,8% на годишна база, докато при стария сграден фонд увеличението е по-скромно – 10,4%.

Справка в сайтовете за продажба на имоти показва, че към момента средната цена на жилищата в Пловдив е в диапазона 1200 – 1500 евро/кв. м. Определящи са най-вече вида строителство и местоположението на сградите и комплексите. Най-високи цени държат жилищата в районите Център, Каменица, Мараша и района на Гребна база, като цените там често доближават 2000 евро/кв. м. Най-ниски са цените в етническите квартали, следвани от Прослав, Коматево и Южен, където все още могат да се намеря жилища за под 1000 евро/кв.м.