След рекордната за българския туризъм 2018 г., когато за първи път в историята чуждите туристи у нас надминаха 9 милиона, януари буквално попари родните туроператорски фирми.

През първия месец на годината офертите за лятото са с най-големи намаления, стигащи до 30%, но за разлика от предни години британците масово не резервират, съобщиха туроператори.

Причината най-вероятно е несигурността около сделката за Brexit, която ги задържа отрано да си правят планове за почивка. За разлика от източноевропейците - западняците планират много отрано ваканциите си и малкото резервации досега са обезпокоителни.

"Туристическата борса в Берлин, която се смята за барометър в световен мащаб, и изложението в Москва са през март, но независимо от това тенденцията към спад в България се очертава необратима за този сезон", коментира шефът на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов.

Според него спад се очаква и при руските туристи, и то далеч по-голям от 18-процентното намаление през миналата година, може би над 30%. При руснаците девалвацията на рублата е оскъпила почивките им по родното Черноморие.

В същото време Турция води изключително агресивна политика в този сектор. От тази година там въвеждат 40% отстъпки при ранните записвания, което привлича допълнително туристи, особено руснаци.

"34 700 рубли излиза двупосочният билет от Москва до Бургас плюс 100 евро за виза. За двойно по-малко пари - точно 17 000 рубли, имам самолет плюс 6-дневна почивка в 5-звезден хотел олинклузив в турските курорти", обяснява пред "24 часа" гражданка на Русия, пристигнала тези дни да продаде апартамента си в Поморие.

През последните месеци руснаци масово продават имотите си във ваканционните селища по Южното Черноморие с изключение на Бургас и по-малките морски градчета.

Това означава и по-малко туристи дори в сивия сектор, тъй като собствениците на имоти ги отдават за почивка на свои съграждани, водейки ги за техни гости.

Причината за евтините турски туристически пакети е, че в южната ни съседка държавата дотира празните седалки в самолетите, освен това няма и визи за руснаците.

Според Иванов в съседна Турция тази година се очаква да почиват 6 млн. рускоговорящи. Това ще дръпне още руски гости от нашия пазар, макар че мащабите на двете държави – България и Турция, са несравними. В България за цялата 2018 г. е имало 511 хил. руски туристи.

Спад се очертава и на германския пазар (850 хил. туристи у нас за 2018 г.). "Той ще е 19 или поне 15%", пресмята Начко Козарев, представител за Южното Черноморие на големия германски туроператор ITS. Причината според него е отварянето на пазари като Тунис и Кипър, както и турският пазар.

Някои родни туроператори се опитват да компенсират слабите записвания от Германия и скандинавските страни с т. нар. ваучери "гутшайн", които дават право на туристите да ползват допълнителна отстъпка до края на януари от 50 до 100 евро от основната на купения туристически пакет.

Въпреки че западняците плащат с 200 евро отгоре за почивка в Турция, я предпочитат пред нашите курорти. В зависимост от категорията на хотела – едноседмичен престой в Турция средно излиза между 450 и 800 евро.

Според туроператори завишение на цените има и при нас, което е постоянно през последните години. С 5% са скочили пакетите за това лято, но с натрупванията от минали години процентът става доста по-голям, което вече дава своето отражение.