Напливът от българи, които ходят на пазар в Одрин, скоро ще стане още по-голям. Нашенци ще могат да пътуват до там и с влак. 

Новата пътническа железопътна линия от Пловдив до Одрин тръгва от 1 юни 2019 г., твърди представителят на Генералната дирекция на турските държавни железници (TCDD) Весис Алчансу, цитиран от Dailysabah.

Той обясни, че това става по искане на българската страна. От Български държавни железници (БДЖ) уточняват пред Economic.bg, че линията е трябвало да стартира от 24 май, но заради административни затруднения е отложена за 1 юни. От БДЖ добавят, че линията ще се изпълнява само през почивни (събота и неделя) и празнични дни и все още се уточнява колко вагона ще я обслужват.

„В Одрин идват голям брой посетители от България всеки ден. Смятаме, че тази услуга ще допринесе за икономиката на града", добави Алчансу. Графиците и цените на билетите на новата линия ще бъдат обявени в следващите дни, коментираха от БДЖ и добавиха, че на българска тертория влакът ще спира и в други по-големи градове като Свиленград и Димитровград.

Одрин е на около 180 км от Пловдив и пътуването с влак ще продължава около 4 часа, но със сигурност ще облекчи трафика от България към Турция. През почивните дни по българо-турските граници се образуват огромни опашки заради големия брой българи, които последните месеци заради евтината лира все по-често избират да пазаруват всякакви стоки от южната ни съседка.