Софиянци ще ходят на екскурзия в Скопие само за час с влак. Това обаче може да се случи чак към края на 2025 година, когато следва да е изградена жп връзката със Северна Македония, както вече се казва западната ни съседка. Това стана ясно от съвместното изявление в Скопие на транспортния ни министър Росен Желязков и македонския министър на икономиката Крешник Бектешиу които оглавиха първото заседание на смесената междуправителстве комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. 

Сред основните теми за обсъждане е и изграждането на нова газова междусистемна връзка между двете страни.

"България ще съдейства на Република Северна Македония по отношение на диверсификацията не само на източниците, но и на връзките за доставка на газ", заяви министър Желязков.

Той посочи, че е важно да се осигури функционалността на газов хъб „Балкан“ към страните от Западните Балкани и да се гарантират доставките на необходимите количества.  

"Финансирането ще бъде, разбира се, за сметка на ресурсите на "Булгартрансгаз". За нас е изключително важно да осъществим интерконектора като част от цялостната система, комплекса на газовия хъб "Балкан", допълни Желязков.

Газификацията на Република Северна Македония е един от най-важните приоритети, посочи и министърът на икономиката Крешник Бектеши: 

"Същевременно ние вече имаме подписани с българската страна и договор, и меморандум за сътрудничество, за да се сдобием с нов интерконектор. Това ще бъде в района на Струмица", обясни Бектеши. И увери, че страната му разглежда всички възможни опции за участие в проекта АЕЦ "Белене".

"Това ще бъде под формата на дялово участие или под формата на квоти за изкупуване на електрическа енергия", допълни министър Желязков, преди да бъде попитан дали е възможно Втора атомна у нас да е македонска.

Осигуряване на въздушните връзки между България и Северна Македония в областта на туризма също беше сред акцентите на разговорите в Скопие. 

"С отделните авиационни оператори, така щото да се опитаме в рамките на туристическите пакети да осигурим и свързаност Охрид - Варна и Скопие - София по въздух. Първоначално само в туристическите сезони, но тенденцията е да се увеличава и пътникопотокът, което, разбира се, ще заинтересува и авиационните оператори", разясни Желязков.