Промени в данъчното законодателство, заложени да започнат да функционират през 2020 година, се очаква да окажат ефект по затягане на дисциплината на фирмите, намаляване на сивия сектор и контрол върху укриването на обороти и ДДС. 

Основните стъпки за това бяха направени през изминалата година и трябваше да влязат в сила още през пролетта, ала на бизнеса бяха дадени многократни отсрочки. Това са промените в Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Част от условията, които тя поставя за касовите апарати влязоха в сила още през 2019, ала за голяма част от дружествата това беше отложено за пролетта на 2020. 

До 31 януари 2020 г. всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по закона за ДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства. Ползвателите на ИАСТУД трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на Наредба № Н-18

От 1 февруари 2020 г. фискалните бонове издавани от ЕСФП, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка. 29 февруари 2020 г.

Фирмите, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г. Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и не използват друг софтуер за управление на продажбите, извършвани чрез електронния магазин, освен софтуера на електронния магазин, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания на наредбата в срок също до 31 март 2020 г. 

С новите данъчни изисквания вече информацията от всяка касова бележка ще се предава до минути онлайн към НАП. Променят се реда за извършване на сторно операции. С цел намаляване на сивата икономика и на възможността на недобросъвестните задължени лица да не регистрират и да не отчитат в пълен размер приходите от търговска си дейност, се въвежда и забрана за издаване на т.н. "Служебен бон". 

2020 бие камбаната за бизнесаВсички касови бонове вече ще са с баркод, клиентите проверяват дали съответната продажба е отчетена в НАП

Втората важна промяна в данъчното законодателство ще влезе в сила още в началото на 2020. Тя касае изменения с Закон за данък върху добавената стойност, като се цели да се стопира т.н. "размножаване" на фирми с цел укриване на ДДС. Работата през няколко фирми с цел държане на оборота под 50 000-левовия праг, който налага задължителна регистрация по ДДС, е една от най-разпространените врътки в българския бизнес климат. 

Промените, които най-накрая ще дадат картбланш на Националната агенция по приходите да стопира шашмите по "легален" път, бяха прокарани тихомълком чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), който беше гласуван и приет. 

Основната промяна касае въвеждането на задължителна регистрация на ДДС, когато е налице най-общо последователно извършване на един тип дейност от свързани лица или лица с общ интерес в един обект, чийто общ оборот надмине 50 бона. Нормата, която е изключително сложно структурирана и търпи тълкувания, има за цел да избегне разпространените две схеми в България.

Кои са най-разпространените схеми вижте тук:

Край на "размножаването" на фирми за избягване на ДДС! Въвеждат задължителна регистрация за схемаджиитеКрайните срокове са в началото на януари, глобите са сериозни