Алтернатива на дървения или ламиниран под, на плочките и на килима, корковият под навлиза все по – смело в съвременния дом. Въпреки че е доста подценяван, този естествен и възобновяем материал се използва от години в строителството в страни като Испания, Португалия и Съединените щати, но у нас не е много познат.

Това обаче е един от най-удобните и лесни за почистване материали и въпреки, че не е идеален за всяка стая, е прекрасно допълнение към кухнята или спалнята.

Ето няколко причини да изберете корковия под за дома си.

1. Въпреки че има по-мека сърцевина, коркът е устойчив на напукване и е непропусклив на течности, пише Idei.bg. Освен това той има способността да "отскача", така че да не се притеснявайте за вдлъбнатини от тежки мебели, ще възвърне формата си.

2. За разлика от килимите, прахът и трохите не се набиват в корка, което го прави много по-лесен за почистване. Тъй като отблъсква праха, материалът помага и за по-доброто качество на въздуха във вашия дом.

3. Противно на това, което повечето хора мислят, коркът не е податлив на плесен или мухъл. Това ви спестява много средства за ремонт и подмяна. Когато се поддържа правилно, подовите настилки могат да издържат до 40 години.

4. Корковият подове придава уют на вашия дом! Той осигурява мекота под краката, защото еластичността му подпомага и облекчава. Той също е естествен акустичен изолатор, което означава, че пространствата с коркови настилки са по-тихи и спокойни.

5. Корковият под също е антибактериален. Той съдържа суберин - восъчна субстанция, която отблъсква малките паразити и насекоми, поради което не е нужно да се притеснявате за някакви бактерии или организми в дома ви.