"Томас Кук" трупаха огромни задължения, преговаряха с китайски инвеститор за финансова инжекция. Всичко беше много "розово" допреди 5 дни, преди да се стигне до фалит. Това каза Николай Данаилов от сдружение "Туризъм" пред БНТ.

"Томас Кук" не е активен с изходящия туризъм в България, но 300 000 туристи посрещаме у нас, изпратени от тях. Браншът не е получил дължимите средства за изминалия сезон, а догодина няма да посрещнат тези 300 000 души, прогнозират експертите.

"Не на шега това е трагедия, която в последните 100 години не познават. Гърция е в шок, Турция също, България", поясни Николай Данаилов. 

Според Данаилов ще се стигне до завишаване на финансовите стимули и свалянето на цените при преките ни конкуренти - Гърция, Турция, Египет и Тунис, тъй като тези пазари са по-големи и агресивни.

По думите му преките ни конкуренти в туризма приключват на плюс сезона, а ние трябва да се фокусираме върху това да приложим финансови стимули към входящите чартъри за летния сезон 2020 г.

Николай Данаилов призова за данъчни облекчения за туристическия бранш у нас, с оглед на кризата, породена от фалита на "Томас Кук".