Немска компания за производство на електронни компоненти има интерес към инвестиция в Пловдив. Това стана ясно след среща между зам.-кмета по бизнес развитие Стефан Стоянов и главния изпълнителен директор на немската компания, като участие в нея взеха и консулът по икономическите въпроси на България в Германия г-н Стефан Йонков и г-жа Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив. 

Главната сфера, в която оперира компанията, е производство на електронни компоненти за полупроводниковата и аутомотив индустриите, чрез пълен курс от щамповане, шприцване, сглобяване и тестване. Освен производствени дейности компанията извършва и редица научноизследователски операции, като има и няколко патента. 

Плановете за потенциално навлизане в Пловдив предвиждат инвестиция Клас А и разкриване на 150-200 работни места в първите 3 г., като фирмената политика предполага наемането на местна работна ръка с добри езикови познания. Бурното развитие на Пловдив в последните няколко години и високото качество на живот са едни от причините немският гигант, със заводи в над 10 страни на 3 континента, да прояви инвестиционен интерес към региона. 

Визитата бе организирана по инициатива на г-н Стефан Йонков, който е и един от най-дейните ни търговски аташета зад граница, и активно подпомага процеса по привличане на немски инвестиции в страната ни. По време на посещението бяха предвидени и срещи с представители на местната бизнес екосистема, която е прекрасен пример за развитието на новата българска индустрия, насочваща се все по-стремглаво към по-високотехнологичните производства.