„Холсим“ ще бъдат глобени за отравянето на въздуха в Белащица. Фирмата, дълбаеща в кариерата в Родопите, е поканена от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив да ѝ бъде връчен акт за нарушения в производствения процес, водещи до замърсяване чистотата на атмосферния въздух с прахови емисии.

Наказателната акция идва след редица протести на местните хора, които от 2 години се борят срещу замърсяването при дейностите на „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД край населеното място. Потърпевшите от запрашения въздух многократно блокираха пътища и поискаха спиране на работата в кариерата, като дори днес се проведе бунт на недоволните от масовото отравяне на въздуха в този и други райони. 

Фирмата е хваната в нарушение при изненадваща контролна проверка от страна на екоинспекторите на 23 август. При нея е установено, че преработката на добития материал в кариерата се извършва посредством 2 трошачно-сортировачни инсталации, след което чрез технологичен транспорт той се подава директно за натрошаване, сортиране по фракции и последващо пресяване.

"При технологичния процес е осигурено оросяване на материала, но е очевидно, че  осъществяваните оросителни дейности не са достатъчни.  Видимо е, че атмосферният въздух се запрашава както при процеса на преработка, така и от откритите повърхности на площадката - пътища и депа за различните фракции", пишат в свое становище от РИОСВ - Пловдив.

Установеното при проверката е в нарушение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Предвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева. 

Днес протестиращите срещу кариерата в Белащица затвориха пъта към Хижа Здравец и отново настояха за спирането на токсичната дейност, както и за запазване на балкана в неговата цялост. Ето как протече краткото шествие:

 

Наказателна акция на кариерата в Белащица: Глобяват "Холсим" за отравяне на въздухаПредвидената от закона санкция е в размер до 5000 лева

ХКМ – Пловдив: Няма да унищожаваме от планината над Белащица, искаме стара кариераОт компанията заявиха, че инвестиционното намерение е за изоставен терен от 30 години

Белащица се готви за бунт! Хората са против “безумно“ разширяване на кариера СНИМКИТехният гняв е насочен към инвестиционно намерение на “Холсим кариерни материали Пловдив“ АД

Белащица се вдигна на бунт заради кариерата! Имало бум на респираторни заболявания ВИДЕО и СНИМКИНад 100 жители на селото от Родопската яка казаха „Стоп на взривовете и праха“