Жителите на село Белащица са против каквато и да е форма за разширяване на Кариерите над селото. На 19.05.2018 г. те излизат на протест и настояват за адекватно и бързо решение от компетентните органи за спиране на всички действия в тази посока. "Вече 70 години нашето и околните села търпим мръсотията, шума и беззаконието от Кариерите. Търпението ни е изчерпано!!! Настояваме контролните органи да влязат във функциите си и да спрат тормоза от добив и транспорт на Кариерите", написаха организаторите на протеста.

"Ето така изглежда планината над Белащица днес. Много е тъжен фактът, че върхът, който се копае, взривява и унищожава, носи гордото българско име Калоян. Най-вероятно нашите предци са го нарекли така на един велик български цар. Представете си как във Франция в село на 1000 години копаят връх Наполеон! На 19.05. трябва да покажем, че не сме втора ръка хора и не сме по-глупави и безотговорни от другите народи", категорични са хората от Белащица.

Техният гняв е насочен към инвестиционно намерение на "Холсим кариерни материали Пловдив" АД, добиващо мрамор за трошен камък над селото. Хората негодуват заради бездействието на концесионерите за възстановяване на нарушените територии и ландшафт по източните била на Калояновите възвишения, в северните части на Централните Родопи. На 19 май от 10:00 часа, на завоя пред хотел "Св. Георги" ще се проведе протестът под надслов "Да съхраним природата и живота си". Поканени са жителите на засегнатите села - Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово.

Хората настояват, че новата концесия в региона е с катастрофални последствия за околната среда на цялата територия на землището на село Белащица и близките населени места, върху качеството на живот и здраве на сегашните и бъдещите поколения. 

Част от становището на РИОСВ относно разширяване на кариерата:

 

Припомняме, "Холсим кариерни материали Пловдив" добива строителни материали над Белащица с концесионен договор от 2001 година и ще продължи до 2021 година.