България трябва да работи за по- ускорено повишаване на доходите. Това е едно от заключенията на Изпълнителния борд на МВФ.

Експертите на фонда подчертават, че доходите в България все още са наполовина по-ниски спрямо средноевропейските. Те прогнозират, че влошената демографска ситуация на страната ни може да доведе до тежки рискове пред цялата фискална система в средносрочен и дългосрочен план. Според тях в дългосрочен план се очаквало и забавяне на икономиката, която вече изчерпвала потенциала си за ръст.

Трите фактора - ниски доходи, забавен ръст на икономиката и неблагоприятни демографски тенденции могат да подложат на натиск бюджета. За смекчаване на тези очаквани ефекти от МВФ препоръчват повече инвестиции в здравеопазване и образование, които биха могли да подобрят и ситуацията на пазара на труда.

 Необходими са още усилия в сферата на правосъдието и борбата с корупцията, препоръчват още от фонда. Препоръки за вдигане на доходите България получи и от Брюксел. Финансовият министър Владислав Горанов пък вече обяви, че има намерение чрез вдигане на минималната заплата да притиска нагоре и останалите доходи