Броят на хората, които практикуват медитация в САЩ, се е утроил през последните години, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в страната, а с това идва и най-новият феномен в технологичната индустрия: приложенията за медитация и отпускане.

Вчера приложението за медитация Calm обяви, че е затворило кръг на финансиране на стойност 88 млн. долара, с което настоящата му пазарна оценка надхвърля 1 млрд. долара. Така Calm става първият еднорог (стартъп компания с пазарна оценка от над 1 млрд. долара), фокусиран върху медитацията.

Основните участници в кръга за финансиране са TPG Growth и Creative Artists Agency (CAA), а сред настоящите акционери вече са Insight Venture Partners и компанията на актьора Аштън Къчър Sound Ventures. Общото финансиране, набрано от Calm досега, възлиза на 116 млн. долара.

Calm, което стартира през 2012 г., има за цел да се справи с проблемите на съвременната епоха, в това число безпокойство, стрес и безсъние.

Това е пренаселен пазар, като конкурентите в тази сфера са Headspace, подкрепено от главния изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уийнър и музиканта Джаред Лето, както и специални устройства, като комплекта за медитация Muse.

Измежду услугите на абонаментен принцип, които се конкурират за парите на потребителите, изглежда, че медицията и психическото здраве са области, за които те са склонни да плащат. От Calm твърдят, че имат доста над 1 млн. абоната и над 40 милиона сваляния в цял свят.

В секцията си  „Приказки за лека нощ” Calm предлага на абониралите се слушатели приказки (за възрастни, според компания), четени от звезди, като Матю Макконахи и художника Боб Рос. Приложението също така предлага медитация с напътствия и успокояващи звуци, като валящ дъжд и бял шум.

През 2017 г. Calm бе обявено за „Приложението на годината“ за iPhone, а оттогава се е превърнало в едно от приложенията с насоченост към здравето с най-големи приходи, според App Annie, пише profit.bg. Компанията е сред стартъпите, които рискови капиталисти, участвали в проучване на Business Insider, посочиха като готови да избухнат през 2019 г.

От компанията обявиха, че приходите й са нараснали четворно през 2018 г. и са на път да достигнат 150 млн. долара тази година.

Calm планира да предостави своите инструменти за медитация на по-широка публика и миналата година инвестира 3 млн. долара в XpresSpa — верига салони за спа и красота, които са разположени на много летища. От Calm също така си сътрудничат с American Airlines, Sonos и Uber.