Към проблема със спадащите записвания за почивка на Българското Черноморие се добавя още един - очертава се липсата на персонал.

Конкуренцията на Турция, Египет, Испания и други дестинации за летуване доведе до спад с около 20% на ранните записвания за нашето Черноморие.

Оказва се обаче, че заплатите в украинските курорти за готвачи и камериерки това лято ще се изравнят с нашите. Причината е, че германски инвеститори са построили нови обекти в района на Приморское на Азовско море. Досега там властваха полски собственици, които държаха персонала с ниски възнаграждения.

Така че мечтата на родния бизнес - хора от българските малцинства в Украйна и Молдова да запълнят дупките по нашето Черноморие и така да държат ниски цени на труда, може да се окаже напразна.

"Миналото лято получавах 1200 лева като шеф на студена кухня. Храната и спането ми в хотел в Кранево също бяха безплатни. Без българско гражданство обаче нямаше как да получавам социални осигуровки", обяснява пред "24 часа" етническата българка Светлана Николаева от Запорожие. Тя е работила и на Слънчев бряг, където за същата работа е получавала 1000 лева.

Според проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара през изминалото лято от България са отишли да работят в чужбина близо 6000 души, които иначе биха работили по нашето Черноморие. Реализират се основно в САЩ, Германия, Гърция и Кипър.

"Обикаляме всички възможни трудови борси, за да открием желаещи да работят в бранша. Миналата година успяхме да намерим само един служител от всички борси, които посетихме. Защото не става въпрос само за желание за работа, а и за възможностите на кандидата. Ние търсим хора поне с два чужди езика, а студенти, които учат туризъм, масово говорят само английски", обясни Снежана Илиева, управител на хотел в Златни пясъци.

Повишението на възнагражденията е единственият начин туристическият бранш да спаси сезона от провал и по Северното Черноморие възнамеряват да вдигнат заплатите с 10-20% в зависимост от длъжността и категорията на базата, а по Южното - с между 10 и 15%.

Има мениджъри, които дават до 40% повече на хора, на които разчитат и искат да задържат в екипите си, коментира Павлин Косев, хотелиер и председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна.

По думите му кандидатите за служители вече са започнали да избират не само мястото, на което искат да работят, а и работодателите си. Проучват предварително всичко - дали са коректни, в какви рамки е възнаграждението, има ли социални придобивки.

Миналия сезон заплатите на наемните работници по морето също се увеличиха, но с много малко. Заплатите на камериерките например са достигнали 800 лв. месечно.

По-големи заплати по курортите вземат готвачите. Един пицар на Златни пясъци миналата година например получавал по 1600 лева на месец, но без осигурено спане.

Други са условията за главните готвачи в елитните ресторанти. Те могат да стигнат и до 5000 лева, като в тази заплата не влизат възнагражденията за помощник-готвачите, които обикновено шефът води със себе си като бригада.

Баснословните заплати за готвачи от по 8-10 хил. лв. обаче са мит. Най-скъпоплатените шефове по Южното Черноморие например се разписват срещу фиш от 6 хил. лв., но става въпрос за мастър шеф в 3-4 ултраскъпи хотела. Обикновено 4 и 5-звездните дават най-много до 4 бона и рядко 5, около 3-3500 лв. е средната заплата в реномираните бази.

Без допълнителните екстри сервитьорите по Южното Черноморие получават около 800 лв., в които не влизат бакшишите. Някъде има и келнери, които работят на минамална заплата, но им дават и 5% от оборота.

От своя страна наемането на чужденци е трудно и заради проблема с визите. Украинците например могат да разчитат на 6-месечни български визи, но гражданите на Молдова - само на 3-месечни. Този срок не е достатъчен, за да дойдат да работят тук през целия сезон, защото той официално почва в средата на май и свършва към 15 септември.