Небезизвестна пловдивска фирма за скъпи продукти "Велмакс лукс" е пипната в нарушение и глобена от Комисия за защита на конкуренцията. 

Припомняме, че търговецът, който "лови" клиенти чрез промо презентации, неколкократно е бил докладван от нашия читатели за недобросъвестни практики. Основно хората се оплакват, че възрастните им сродници получавали обаждания, в които едва ли не им било обяснявано, че печелят различни продукти, а всъщност отиват на презентации, на които скорострелно подписват договори за стокови кредити на стойност над 3000 лева. 

Повече за практиката вижте тук: 

Ужилиха баба, "печеливша от томбола", с 3100 лева стоков кредитВалентин е тръгнал по следите на "Велмакс лукс", предлагаща прахосмукачки и други "лукс продукти"

В случая обаче не става дума за жалба за търговските методи, а за един от недоволните, който е върнал стоките си много бързо, след като ги е закупил, но не  е получил парите си обратно. 

На 5 май миналата година по време на презентация пострадалият купил матрак, одеяло, възглавница, кухненски ножове и прахосмукачка - всичко на стойност 3300 лева. Човекът платил кеш, но само два дни по-късно на 7-ми май, размислил и подал стандартен формуляр за упражняване на правото на отказ от покупко-продажбата. Три дни по-късно предоставил и банковата си сметка, в която фирмата да му преведе парите, като и изпратил цялата стока обратно. На 13 май, фирмата си получила нещата обратно, но не върнала парите на човека в 14-дневния срок. До 19 юни по сметката не постъпил нито лев и човекът решил да си потърси правата пред КЗП като подал жалба.

Фирмата обаче се впечатлила от проверката и само два дни, след като инспектори от Комисията констатирали, че дружеството не е върнало заплатените 3300 лева на недоволния купувач, търговецът все пак превел парите. Вече обаче било късно, тъй като вече бил съставен констативен протокол, а в следствие на това и акт. 

За подобно нарушение законът предвижда от 500 до 3000 лева глоба, а търговецът в крайна сметка е санкциониран само с 500 лева. И това обаче неудовлетворява пловдивското дружество и санкцията е оспорена вече на две инстанции - съдиите обаче са категорични - нарушение има, не е маловажен случай и следва виновникът да понесе последствията, в случая - да си плати глобата. 

Фирмата, предлагаща "лукс" стоки на кредит, разтрогна договора на "ужилената" бабаНикога не сме отказвали да вземем обратно стока и да върнем парите, ако е в законов срок, категорични са от полската фирма