Звънят ти по телефона и тържествено ти съобщават: "Вие сте избрани в томбола, честито - печелите прахосмукачка". Отиваш на място, а се оказва презентация за продукти. Карат те да си изключиш телефона, а след това ти бутат документи да разпишеш - тук и тук. Излизаш със стоков кредит за 3100 лева. 

Тази абсурдна ситуация разказа синът на възрастна жена, пострадала от схемата на небезизвестна пловдивска фирма за лукс продукти "Велмакс лукс".  

Майката на Валентин е 73-годишна пенсионерка. Именно тя попада в клопката на търговците. Получила обаждане, че е печеливша от томбола, покани ли я в хотел в град Лом, където се оказва, че се провежда презентация на прахосмукачки. Жената била помолена да си изключи телефона, а не след дълго ѝ дали да подпише документи за получаването на прахосмукачката. Оказва се обаче, че тя си е я купува, заедно с още няколко продукта - масажори и други атрибути, за 3100 лева чрез стоков кредит. 

Валентин разказва, че жената е подмамена и манипулирана. Не ѝ е било обяснено на какви документи се разписва. На търговската презентация по сходен начин са били поканени още около 20 възрастни жени. Сега Николай се опитва да разтрогне договора с фирмата, ала среща отпор. 

"Това е абсурдно. Възрастна жена, която пие редица лекарства бива примамена да подпише документи, които не разбира. Не ѝ обясняват нищо, а само я карат да подпише. Тя не е съзнавала в какво я вкарват. Много се притесни като разбра какво се е случило, вдигна кръвно 200. Обадих се на въпросната фирма и обявих, че искам да върна стоките, тъй като всичко е неразопаковано, а по закон има 14-дневен срок, в който може всяка покупка да бъде върната. От дружеството ме отрязаха и не получих никакво обяснение как да процедирам. Казах, че ще дойда на място в седалището на фирмата в град Пловдив, а те ми казаха, че това е невъзможно", разказва Валентин. 

Въпреки това мъжът си е изкарал пълномощно да представлява майка си и е решен да развали сделката, която е осъществена по неговите думи чрез подвеждане на възрастната жена. 

"Днес отидох и в банката, от която е отпуснат кредитът. Исках да разтрогна договора за стоков кредит, а оттам ми обясниха, че за всички други видове заеми имат бланка за такава процедура, но не и за стоков кредит", коментира Валентин. 

Екипът на TrafficNews опита да се свърже с фирмата, ала от бланкетно телефонно меню бяхме прехвърлени към център за обслужване на клиенти, където любезен глас на запис издекламира, че няма свободни оператори. При подадено от тях становище, ще публикуваме и тяхната гледна точка. 

Проверка на медията ни установи, че въпросното дружество е влизало в медийните хроники не веднъж и два пъти. Фирмата "Велмакс лукс" е регистрирана през 2017 година с 10 лева капитал. Собственик е полската фирма "Здровео", а управител Юстина Шуберт. Полската фирма има още едно дружество, регистрирано в България, което действа като дистрибутор и продавач на продуктите, а именно "Уоол премиум". В Комисията за защита на потребителите има десетки сигнали на опарени възрастни хора за схемата на продажби и използването на неравноправни клаузи в договорите. 

От дружеството обикновено се целят в сегмента на възрастните хора от различни населени места, тъй като те са известни като лесно манипулируем таргет. Сред портфолиото от продуктите им попадат чудодейно спално бельо за 3700 лева /направено от спонтанно отделени косми от камила, според информацията на сайта/. Веднъж разбрали, че са попаднали в схемата, възрастните хора се паникьосват за последствията от „спечеленото от томбола“ и се обръщат към близките си. Някои от хората просто си "плащат" за подвеждането на близките им, но други се борят за правата си - подават жалби към КЗК, завеждат съдебни дела, опитват се да разрешат спора по административен път, като разтрогнат договорите в законоустановения 14-дневен срок. Валентин е категоричен, че няма да се откаже и че ще извърви всички стъпки, за да защити правата си и тези на майка му. 

"Изключително непочтено е да се използват възрастни хора по този начин. Практиката е повече от безогледна, а не знам кой продължава да позволява на тази фирма да прилага прийомите си спрямо хора, които забравят къде да си оставили телефона и пият десетки лекарства", възмущава се Валентин. 

Очаквайте подробности и продължение по случая!

Снимката е илюстративна!