Руският производител АвтоВАЗ обяви - спира продажбите на Lada в Европа, съобщават от AutoMedia, позовавайки се на официално прессъобщение на компанията.

Причината за решението, обясняват от АвтоВАЗ, е въвеждането на новите екологични норми за държавите в Европа, заради които от компанията са принудени да коригират вноса си в целия регион.

В момента екологичните стандарти в ЕС позволяват средни нива от 120 гр СО2 на км, но при моделите на Lada те са по-високи. От 2020 г. изискванията стават още по-жестоки - 95 гр СО2/км, което прави икономически неизгодно преработването на двигателите на руските автомобили.

Досега моделите от тази марка се предлагаха на пазарите в Германия, Австрия, България, Литва и Унгария.

Компанята обаче обяви, че ще продължи съвместното си сътрудничество с алианса Renault-Nissan, с които заедно работят върху създаването на глобален модел, с които да се завърнат по-късно.

През миналата година АвтоВАЗ е руският производител, продал най-много автомобили зад граница - 38 100, което е увеличение с цели 57,3% в сравнение с 2017 г. Почти 90 от тези автомобили обаче са продадени в страни от бившия Съветски съюз, които не са в ЕС.