Когато неволята не помага, помогни си сам. Този принцип е възприела българска компания, която се готви да обучи без пари 10 000  души за IT специалисти в следващите 5 години. Курсовете са за хора от цяла България. В тях могат да се включат както абсолютно начинаещи, така и хора с някакви теоретични познания.

Два месеца след началото на обучението те ще започнат работа. Продължителността на един практически курс обаче ще е половин година.  

Инициативата е на най-голямата българска ИТ компания ScaleFocus, а целта е справянето с хроничния недостиг на кадри в сектора.

Според експертите, в момента у нас се търсят между 15 и 20 000 души.

 Обучението в академията  започва тази есен в Бургас, като вече е осигурена подкрепата на общината там. След това, в зависимост от заинтересоваността и активността на кметовете, курсове ще има и в останалите големи градове. ScaleFocus Academy ще работи с местни училища, университети и организации, за да да разпали интереса към IT още от училищната скамейка. Като партньори ще бъдат привлечени и други софтуерни фирми с местни представителства. Така ще се реши още един голям проблем - IT бизнесът да е съсредоточен само в един-два района в България.

„Целта ни е да задържи младите и можещите в страната ни, като им даде възможност безвъзмездно да натрупат знания и опит. Сблъскваме се постоянно с несъответствие между търсенето и наличието на мотивирани ИТ специалисти. Поставихме си задачата да променим това“, коментира Пламен Цеков, изпълнителен директор на ScaleFocus. По думите му, инвестицията в проекта само за първите две години ще е 1 милион лева.

Според доклад на Българската аутсорсинг асоциация, през 2018 г. 67300 човека са заети в IT и BPO сектора у нас, като до края на 2020 г. индустрията ще има нужда от 79000 кадри.