Килийно училище, строено от знаменития възрожденски майстор Колю Фичето във великотърновското село Плаково, се руши и няма кой да го спаси.

Местната община спешно търси купувач, който да купи терена и сградата за 17 хил. лв., ако това се случи обаче, купувачът почти сигурно е, че разруши сградата и така старото школо ще бъде тотално унищожено.

Въпросната сграда е строена през далечната 1820 г. и в нея са се обучавали в продължение на десетилетия децата от Плаково.

По турско време в нея се е помещавал и конакът с местния бей и заптиетата. След Освобождението тя е използвана за кметство и за общежитие на учениците, които са идвали да попиват знания от селата в съседства: Велчево и Средни колиби. След това сградата е била още детска градина и поща.

От близо половин век тя вече е неизползваема, изоставена е и тотално се руши. Въпреки че е официално със статут на паметник, от общината не искат да вложат и лев, за да я укрепят, ремонтират и реставрират, и така да я спасят. За тях тя вероятно вече е съвсем непотребна вехтория, която трябва да изчезне.

Бившето килийно училище е обявено за продан, като началната тръжна цена е 17 000 лв. Всъщност първоначално цената е по-висока, но след 20-те неуспешни проведени търга от Общинската агенция по приватизация са взели решение да намалят предишната цена с 20% и се е стигнало до тези 17 хил. лв.

Възможно е една от причините за нежеланието никой бизнесмен да се ангажира с подобна инвестиция да е местоположението на имота. Той се намира върху общинска земя, но е на метри от църквата и паметника до нея.

"Сами разбирате, че който купи къщата и земята, ще трябва да се съобразява с доста неща. Къщата е паметник на културата. А освен това на това място не може да се направи бар например", обяснява пред "Монитор" кметицата на Плаково Петя Кънчева.

Плаково е създадено през първите години на османското владичество от хора, бягащи от завоевателите. Оцелелите решават да търсят спасение в Стара планина. Докато вървели през гората, те непрекъснато плачели и оттам се родило и името на новото, основано от тях село, твърди легендата.

През годините селото е надминавало 1100 души. Днес в него живеят около 500 жители. То се смята за едно от най-българските села в общината, тъй като почти 90% от хората там се определят като българи и православни християни.