Милиардерът Петр Келнер е на финалната права на сделката за БНВ. Инвестиционният фонд на най-богатия човек в Чехия е близо до финализиране на покупката на Central European Media Enterprises (CME), която притежава българската телевизия bTV Media Group.

Според източници, цитирани от чешкия новинарски сайт hlidacipes.org, инвестиционната група е последният останал кандидат за CME.

Медийната компания беше наследена от AT&T след сливането с Time Warner и държи 75% от компания. Според неофициалната информация AT&T търси 1.82 млрд. евро за цялата група, в която влиза и българската телевизия.

И двете компании са отказали коментар по темата.

PPF притежава различни активи, включително оператора O2 в Чехия, както и водещия телевизионен канал TV Nova.

В България PPF притежава телекомуникационния оператор Telenor и опита да купи „Нова броудкастинг груп“, която притежава „Нова телевизия“. Комисията за защита на конкуренцията обаче не разреши сделката.

CME управлява телевизии в пет централни и източноевропейски страни и през март стартира стратегически преглед на активите, в който се казва, че продажбата на цялата или на част от компанията е сериозна възможност за намаляване на дълговете ѝ. В момента те се оценяват на 633 млн. долара.