Държавата ще влезе в търга за „Дунарит”, ако оръжейната фирма стигне до частен съдия-изпълнител /ЧСИ/. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БТВ.

Той подчерта, че в момента процедура по национализация няма. И посочи, че собственикът на оръжейния завод е една офшорка. На въпрос кой стои зад тази офшорка министърът отговори, че слуховете отвеждат към бившия банкер Цветан Василев.

„Ако в момента „Дунарит” излезе на публична продан, държавата ще направи всичко възможно да го придобие. Защото през дълг срещу собственост, срещу всички тези претенции, които има „Дунарит”, някой неизвестен, отново офшорка, може да придобие „Дунарит”. Но това, което с г-н Гебрев /б.ред. Емилиян Гебрев, собственик на „Емко”, който искаше да придобие „Дунарит”/ се разбрахме е, че ние няма да пречим на "Дунарит" да работи, а съдът ще реши, поясни министър Караниколов.

По думите му, няма забрана офшорка да придобие такова дружество. „Въпросът е кой стои зад нея и дали няма да има последваща продажба и да го придобие някой друг с нечисти интереси към българския ВПК”, каза още Караниколов.

Той каза още, че военнопромишленият комплекс (ВПК) за миналата година е успял да мине 1 млрд. евро разрешени сделки. За първите 6 месеца на тази година пък имаме над 550 млн. евро отново разрешени сделки 

На въпрос кой прибира парите от дейността на "Дунарит", Каранилов отговори, че трябва да се попитат тези, които управляват дружеството.

Той коментира и слуховете, че компанията Фолксваген е избрала Турция за построяване на новия си завод.
„Докато България не е чула решението на автомобилния гигант къде да строи завода си, държавата все още е в състезанието. Всички други неща са спекулации”, каза министърът . 

По думите му България е предложила най-добрите условия за инвестицията в новата фабрика, но темата за автомобилните заводи в Европа като цяло е много чувствителна. Това се дължи както на предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, така и на изместването на фокуса от автомобилите с двигатели с вътрешно горене към електромобилите и рестрикциите по отношение на дизеловите коли.

По отношение на коментара на председателя на АИКБ Васил Велев, че за българската индустрия икономическата криза вече е дошла, Караниколов цитира данни от Националния статистически институт, че износът от България расте.

„Рекордът на България в износа е от 2008 г. – 30 млрд. лв. Вчера НСИ излезе със статистика, която показа, че от януари до юли имаме износ за 33 млрд. лв. - 22.6 млрд. лв. към ЕС и 10.5 млрд. лв. към трети страни. Тоест ние подобрихме този рекорд“, каза икономическият министър.

Караниколов напомни, че на 20 септември ще има национален икономически съвет, на който представителите на правителството ще се срещнат с тези на бизнеса и ще обсъдят бъдещи мерки за справяне със забавянето в промишлеността през последните два месеца.

„Безспорно има забавяне, но то не е в България, а е в световен мащаб и се наблюдава от 6-7 месеца. У нас просто дойде по-късно, а дали ще се стигне до такава финансова криза като от 2008-2009 г. - много от анализаторите казват, че няма, но ние сме длъжни с бизнеса да седнем. Тук е моментът да похваля икономическия министър, който  много пъти е обвиняван, че не дава пари, но всъщност това е – когато има кризи, държавата да има буфери и да помогне“, обясни Караниколов.