Потребността от осигурено паркиране при покупка на ново жилище в столицата води до промени при проектирането на сградите, показва анализ за ситуацията на пазара на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

"В повечето нови проекти търговските площи на партерните етажи вече са заменени с гаражи", коментира Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Асоциацията.

Все по-отчетлива става тенденцията да се увеличава броят на жилищата в една сграда, посочват от Асоциацията. Причината се корени в стремежа към по-мащабни проекти, които позволяват по-ниска себестойност на строителството и предлагане на по-достъпни цени.

Реализирането на една по-голяма сграда в сравнение с няколко проекта с по-малко на брой жилища облекчава частично административните разходи на фирмата.

Това, заедно с по-ниските разходи и икономии от мащаба, предопределят до голяма степен решението по-често да се проектират по-големи сгради. В резултат се открива възможност предприемачите да влагат повече средства в заобикалящата инфраструктура.

Развитието на транспортната мрежа разшири фокуса на купувачите при избора на район за живеене, отчитат от НАСП.

"В София се засилва интересът към квартали като "Хаджи Димитър" и "Овча купел", които доскоро бяха пренебрегвани от купувачите заради отдалечеността си и по-слабо развития транспорт. Със строежа на третата линия на метрото обаче се увеличават запитванията, с което расте и инвестиционната активност в тези райони", коментира пред "Труд" Аспарух Делев, член на НАСП.

По думите му традиционно предпочитани за живеене са Южните и Източните райони на София и в частност кварталите "Лозенец", "Стрелбище", "Манастирски ливади", "Младост" и "Изток".

Тенденции

Повишават се изискванията при покупка на нов дом, например семействата с малки деца избират затворени комплекси.
Стремежът пък към по-високо качество на живот обуславя търсенето на крайградски комплекси с малки сгради или къщи, както и жилища в градски комплекси от затворен тип.

Умерен ръст на цените на жилищата в размер до 5% през 2019 г., очакват членовете на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Като основна причина за поскъпването на жилищата предприемачите изтъкват наблюдаваното доскоро изоставащото предлагане в период на продължаващ ръст на търсенето.