От всички развити икономики в света, заплатите във Великобритания ще намалеят най-много през тази година, сочат прогнозите на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Заради Brexit и последващите процеси, реалните заплати на Острова, изчистени от инфлацията, ще намалеят с нови 0,7 процента през 2018 г., смятат анализаторите.

На най-високо повишение на заплатите ще се радват в Унгария - там възнагражденията ще нараснат с 4,9 процента през годината. На втора и трета позиция са още две европейски държави - Латвия с 4,1% и Полша с 3,8%. България не е включена в тази класация, но според анализатори възнагражденията в страната продължават да нарастват.

През септември миналата година средната брутна месечна заплата достига 1064 лв., което е увеличение от 11.5% спрямо същия период на миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. Факторите за ръста на заплатите са няколко. От една страна, възстановяването на пазара на труда стимулира фирмите да се конкурират за кадри чрез предлагане на по-високи възнаграждения. От друга - ежегодното увеличение на минималната работна заплата с по 9-10% и на осигуровките с 1 процентен пункт вдига възнагражденията в сектори с ниски разходи за труд.

Общо за тримесечието средната заплата в страната е 1037 лв. и леко намалява спрямо предходните три месеца. На годишна база обаче ръстът е 10.2%. Понижението на тримесечна база е нормално за този период от годината, тъй като има много сезонни работници с по-ниски възнаграждения.

Най-високи са заплатите в столицата - 1427 лв. през септември, което е с 11.4% над миналогодишните. От друга страна, данните за София не са представителни за страната. Второто място е далеч зад нея - 1052 лв. за Стара Загора, а най-ниските заплати са във Видин (675 лв.).

Успоредно с възнагражденията НСИ публикува и данни за наетите в страната. Според анкетираните от института предприятия общият брой на наетите в България на практика остава непроменен спрямо миналата година - 2.3 млн. Това е относително подобрение спрямо второто тримесечие на 2017 г., когато данните показаха понижение спрямо 2016 г.

И въпреки, че от 1 януари 2018 минималната работна заплата в страната стана 510 лева, все още България е далеч от финансовите прагове в Европа. 

Наскоро представителите на работодателските организации се обявиха против административното увеличаване на минималното възнаграждение, като изтъкнаха, че след него разликата между минималната и средната заплата в някои региони на страната ще стане минимална.

Като цяло обаче положението не е особено розово, казват експертите на британския Конгрес на профсъюзите. "Реалните заплати все още са по-ниски, отколкото преди финансовата криза от 2008 г. При сегашните прогнози, те няма да възстановят нивата си до 2025 г.", казва Франсис О"Грейд, цитиран от Money.bg

Ето какви ръстове се предвиждат в развитите икономики: