До 2 години 80% от картите на имотите в България ще са дигитализирани и качени онлайн, така че общините да не искат на хората скици и такси, а да си ги вземат служебно. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусията „Региони в растеж“, съобщава „24 часа“.

В момента в Народното събрание тече гласуване на законови текстове, които ще обединят картите на земеделските земи с кадастъра, така че всичката информация да е на едно място, обясни тя. Паралелно обаче министерствата на регионалното развитие и на земеделието работели по проекти за обединявани и дигитализация на картите на двата вида собствености.

Павлова обясни нововъведението в отговор на бизнесмена Атанас Аврамов, който сподели конкретен проблем с липсата на кадастрална карта на имотите в една от промишлените зони на града. Според зам.-кмета на Бургас Чанка Коралска обаче зоната си има планове, а вероятно става въпрос за проблем с конкретен имот.

Да се въведе по-широка децентрализация на местната власт, както изисква Европа на регионите, поиска Георги Николчев от Асоциацията на собствениците в туризма. След 2020 г. ще има ново регионално деление като вероятно ще се намали броят на областите, за да отговарят на изискванията в европейските регламенти, София пък ще бъде отделена в отделен регион за планиране, обясни му Лиляна Павлова. Все още няма яснота дали регионите за планиране ще останаш шест, както са в момента или ще бъде променена тяхната бройка, обясни тя.

Мобилните пчелини, които се разполагат в горски територии трябва да сключват договори с държавните горски предприятия за наем, препоръча земеделският министър Десислава Танева на пчелара от Царево Манол Тодоров. С договора са наем пък вече ще може да се кандидатства за подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие“.

След около 2 години се очаква да бъде удвоен пътя Бургас-Слънчев бряг, ако всички процедури преминат без обжалвания, отговори пък Павлова на Владимир Кисьов от Българската туристическа камара.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg