Около една трета от обявите в бюрата по труда са за работа на минимална заплата. Това показват данните на Агенцията по заетостта. Търсят се кадри за промишлеността, шофьори и заварчици

Средната заплата в обявите е 730 лева. Освен ниско квалифицирани работници масово се търсят и лекари специалисти.

Най-високо е възнаграждението в София – средно 890 лв., а най-ниско в Кърджали – малко над минималната заплата. Освен нискоквалифицирани работници, масово се търсят и лекари специалисти, съобщава БТВ. 

Обявите за медицински персонал в общинските и държавните болници предвиждат заплати между 700 лв. и 1000 лв. След 13 години в една и съща компания Йорданка Ушева е на борсата от края на 2017 г.  Търси работа на по-висока позиция в търговския сектор. Обявите в бюрата по труда обаче са със значително по-ниски заплати, а често работодателите не обявяват възнаграждението, което предлагат. 

„Липсата на точна информация затруднява посредничеството. Много трудно се съгласява човек да се разкарва, без да знае какво да очаква насреща от съответния работодател”, коментира Иво Иванов, нач. отдел „Анализи и прогнози” към АЗ.

Безработните остават на борсата за около от 5 месеца. Заетостта е рекордна, но въпреки това бизнесът продължава да изпитва недостиг на служители.

"Недостигът на кадри ще е големият проблем и през 2019г. Има забавяне в броя на работните места, забавяне в растежа на работната заплата и то въпреки покачването на минималната заплата”, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

Традиционно най-високи  са заплатите в IT сектора и това остава двигателят на средната заплата в страната.