"Хелиос Металург" отново на търг на безценица, още един търговец на метали "гори"

Цената на бившия металургичен колос се стопи с над 2 милиона лева

България 08.04.2021 20:00 25421 1

Пореден опит за продажба на базата на някогашния колос в металургията "Хелиос Металург" в Пловдив ще стартира с новообявен търг със срок от 10 май до 10 юни. След многобройни опити за продажба на терена от близо 11 дка, заедно с промишлените и административни сгради с РЗП от над 9000 кв.м., цената се срина с повече от половината от първоначалната стойност. 

Първоначалната цена, от която ще започне търгът, обявен от частният съдебен изпълнител Петко Илиев, е 2 милиона лева. 

"Хелиос-металург" бе едно от четирите най-големи предприятия за черни метали в България. Преди 6 години за първи път той е обявен за публична продан, като тогава сградите на предприятието, оценени на почти 4,2 милиона лева. Пряката причина за изпълнителното дело и последвалата неотменна съдба - продажба на търг, е ипотеката върху базата срещу 12 милиона лева банков кредит към ДСК и още няколко неизплатени борчове към други банка. Невъзможостта да се обслужва обаче има икономическа и дори политическа конюнктура според основателите на завода.  

"Хелиос-Металург" ООД е едно от двете дружества, които се обособи след разделянето на дейността на СД "Хелиос" /другата производна фирма е ХМЦ/. Производителят на метали има няколко производствени и логистични бази в София и Бургас, а през 2006 купува част от Домостроителен комбинат, където реализира модерна база за целите на производство на черни метали. 

Дружеството започва с летящ старт през 2007 - 480 работници, формиращи приходи на предприятието от над 104 милиона лева. Бизнес развитието им обаче бързо започва да губи темп. Само седем години по-късно през 2014 г., работният капитал се е стопил с над 1/4 до под 100 души, приходите му едва достигат 31 млн. лева, но разходите дебалансират. Заводът завършва годината с нетна загуба от над 1 милион лева. Следващата година 2015 се оказва фатална - дружеството спира дейността, работниците са разпуснати. 

Тогава собственикът на предприятието Васил Василев обяснява колапса в компанията с икономическата криза, декапитализацията и с нелоялната конкуренция, създадена в условията на политически решение и в частност ДДС схемите при фирми с капитал от 2 лева. Големите инвестиции, направени в разцвета на икономическата дейност, завличат предприятието с милиони, а двама частни изпълнители - Мариана Обретенова и Петко Илиев започват да разпродават активите на металопроизводителя, за да удовлетворят вземанията на кредиторите. Част от машините са продадени, други все още стоят. 

В разцвета на дружеството, активите му се оценяват на близо 14 милиона лева, ала заради слабия интерес към подобни промишлени имоти и заради разпродажба на част от активите, плюс амортизация, цените бързо се топят. 

Дали реален инвеститор ще прояви интерес към завода ще стане ясно в края на септември, когато ще бъдат обявени офертите в тръжните процедури. До тогава обаче заводът на "Хелиос-Металург" остава под ключ, надзираван от бившите собственици и охранителна фирма. 

Междувременно още едно дружество за търговия с метали е на път да се раздели с активите си. Частният съдебен изпълнител Константин Павлов е пуснал на търг за базата на "Колор Метал Т" ООД на бул. "Пещерско шосе" № 156-а. Първоначалната цена, от която ще започне процедурата по публична продан, е 768 760 лв. В цената влиза парцел от 3 дка с лице към булеварда, както и сграден фонд върху него от близо 1000 кв.м. Оферти за имота ще могат да се внасят от 12.04.2021 до 12.05.2021, а на 13 май се очаква да стане ясно има ли желаещи да се сдобият с имота. 

 

Акценти

Изпрати новина