Драстични разлики в цените има на предлаганите наши и вносни зеленчуци и плодове на пазарите в Пиринско.

Най-фрапантни са цените на ягодите – българските се търгуват на 9 лева за килограм, а гръцките струват 3 лева. При това разлика във вкусовите качества няма, показва проучване на "Труд".

Драстична е цената и на българските чушки, тя варира от 5,80 до 7,50 лева за килограм, а вносните са около 4,90 лв.

Не пада вече и месец цената на пресния кромид. Една връзка с три стръка струва 90 стотинки до 1,20 лв. в зависимост от качеството на перцата.

Шарени са етикетите и при доматите – вносните гръцки се продават от 2,20 лв. за кило, докато родното производство не слиза под 4 лева.

Производителите казват, че голямата ценова разлика е заради дотациите, които имат в съседните страни. Те взимали и евросубсидии и държавни, докато у нас стопаните не получавали нищо.

Според тях от години продължава тази тенденция – съседните страни да конкурират родното производство с цени.