Пазарът на имоти в Гърция става все по-привлекателен за нашенци. От години гръцкото море блазни българите с чиста вода, кулинарни изкушения и спокойствие, а с това се отвори и интересът към възможност за придобиване на курортно жилище. Целите са две - по-трайно настаняване в съседката ни и инвестиции в апетитен туристически район

Пандемията ускорява тази тенденция. През последната година се наблюдава засилено търсене към къщи в предградията, както и по курортите. Причините са няколко и започват със схващането, че домът е крепост и трябва да ни служи за всякакви цели - включително работни. Възможността да се трудите от вкъщи тласна мнозина да разсъждават върху въпросът къде да е това вкъщи - сред природата /в планината или до плажа/ или в огромните блокове в градовете. Разбира се първата опция звучи много по-примамливо и при наличието на финансови ресурси или възможност за кредитиране мнозина започнаха не просто да я обмислят, а да я реализират. 

Така логично близкото гръцко море се оказа един от онези притегателни центрове. Дори имотът там да не служи за постоянен живот, той може да се превърне в сезонно убежище, а и да послужи като добра инвестиция, в случай че се отдава под наем. 

Жилищния пазар в Гърция се отвори до толкова за нашенци, че имотните ни агенции започнаха да представят хиляди оферти с мирис на средиземноморска кухня. Гръцкият пазар е изключително многообразен и разнолик. Продават се от малко апартаментчета на Тасос до огромни имения.

Най-примамливи за покупка на имот за близките на България области, които са предпочитани и за летуване - Халхидики, Кавала, Тасос, Ксанти, Еврос, Родопи и Пиерия

Средните цени в по-високия класи имоти са около 2000 евро за кв.м. или приблизително колкото вървят луксозните имоти в центъра на Пловдив. За по-ниския клас средната цена от около 1600 евро за кв.м. Изключително голямо значение за цените на имотите в съседката ни е това дали оферирания обект се намира в близост до плажа, дали е разположен в населено място, каква инфраструктура има до него - както пътна, така и търговска и социална. 

Например луксозен, но малък имот от 55 кв.м. в любимото курортно градче на пловдивчани Неа Перамос струва 130 000 евро. Подобно жилище в село на полуостров Касандра струва едва 50 000 евро, а за 60 000 евро се търгува двустаен около 40 кв.м. на остров Тасос. 

Категорично не липсват достъпни жилища, а в районите, където има повече българи, имотите са още по-желани. Характерна с ниското си строителство по курортите Гърция предлага най-вече жилища в до 5-етажни кооперации, както и етажи от къщи. 

За 65 000 евро може да се купи малка къщичка с кокетно дворче на около 300 метра от морето в Неа Карвали, но подобни оферти са по-скоро рядкост като средната цена на къщите е около 200 000 евро или 1900 евро за кв.м. Луксозни триетажни имения с обширен двор и всякакви екстри по ръкавите на Халхидики пък се търгуват за около 450 000 евро средно. 

У нас имотите на Черноморието все още са по-евтини, особено вън от по-известните курорти. Гърция обаче примамва с топлина, бавен живот и изобилие от пресен улов, а и отваря много възможности за туристическа изгода, което я нарежда стабилно в предпочитаната листа на българите за закупуване на имот. 

TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.