Изминалата 2017 г. е една от най-динамичните за пазара на индустриални имоти в Пловдив. В сектор „Операции с недвижими имоти” преките чуждестранни инвестиции нарастват с 82.8% в сравнение с 2015 г. и са в размер на 116 млн. евро.

Осъществени са сделки, които до преди няколко години са били немислими, счита експертът Атанас Ласков, представител на БГСКЛАД в града под тепетата. Според него, явно пазарът е „наваксал“ с цените и инвеститорите са станали по уверени и затова са пристъпили към по-големи сделки.

В Пловдив са направени няколко сделки с продажби на складови и производствени бази с цел инвестиция, парцели за застрояване и наеми на индустриални имоти. За последната година цените на нови складови площи трайно се задържат около 3-3.5 евро, а цени за производствени площи от 3 до 4 евро за кв.м.

Терените бележат ръст, като цените са в пряко взаимоотношение с локацията и прилежащата инфраструктура. Варират от 25 до 100 евро за кв.м. Има търсене на терени, като в определени райони поради изчерпването им е силно завишено и цените са по-високи. Пазарът е силен и стабилен. Според анализа през изминалата 2017 г. сме свидетели на пореден бум, а прогнозите са тази тенденция да продължи и през настоящата година. 

Пловдив е абсолютен шампион по издадени разрешителни за строеж на нови сгради през третото тримесечие на миналата година. В областта има допуснати планове за строеж на 239 жилищно сгради, с 1371 апартамента, с разгъната площ от 179 356 кв.м. Предвиждат се нови 5 административни сгради с РЗП от 3940 кв.м. и накрая: цели 135 разрешителни са издадени за други сгради, които ще се ширят върху 96 206 кв.м. РЗП. За същия период 80 други сгради вече са в процес на изграждане.

В квалификацията "други сгради" попадат всички нежилищни и неадминистративни видове сгради, които са предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска дейност, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване - хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.

Климатът за индустриални инвестиции в Пловдив от години се подобрява, а край града бе развит един от най-мащабните икономически проекти на България - Тракия икономическа зона. Тя обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, където са инвестирани над 1.1 милиард евро. Тракия икономическа зона се осъществява върху площ от 1070 хектара земя, от която 325 хектара земя вече е заета.

От старта през 1995 г. на първата индустриална зона „Марица“ досега са привлечени над 120 инвеститори, от тях 80 чужди, разкрити са над 12 000 работни места. 

Тази пролет се очаква да бъде завършена инфраструктурата на Индустриален парк Марково. Вътрешната пътна мрежа, наличието на електричество и  канализация в индустриалния парк ще подсигурят бързата реализация на производствените, логистични и търговски проекти на бъдещите собственици. Индустриален парк Марково е разположен на околовръстен път Пловдив, само на няколко километра от автомагистрала Тракия. В непосредствена близост е до митница Пловдив, а само на няколко километра се намира новопостроения интермодален терминал.

Проектът е с обща площ от 158 000 кв.м  и предлага различни възможности за развитие в зависимост от нуждите на бъдещите инвеститори – продажба на парцели и изграждане на индустриален проект по конкретно задание. Благодарение на различните по големина парцели и възможността им да бъдат обединявани или разделяни, проектът е изключително атрактивен както за малки, така и за големи производства и компании, работещи в сферата на логистиката и дистрибуцията.

Проверка на TrafficNews.bg показва, че сред обявите за продан от собственици, както и от частни съдебни изпълнители на територията на град Пловдив и в близките прилежащи земи, има няколко производствени имота и терени, които търсят купувачи и са подходящи за инвестиции.

В Южна индустриална зона се продава пацел с базата на "Аграсервиз", с площ от общо 1611 кв.м. със застроена площ от 376 кв.м., върху които има изградена триетажна сграда. Минималната цена, от която започва търгът, е 656 000 лв. 

Два производствени имота от около 1000 кв.м. в местност Инджерлийка също са на пазара. Идустриален имот от 1338 кв.м., разположен на ул. "Нестор Абаджиев" № 45, ет. 2, обект 4 пък тръгва от цена 313 632 лв.

Апетитен терен в центъра на града също търси нови купувачи! 

Парцел на ул. „Никола Вапцаров“, с площ от 1553 кв.м., на който има изградената шестетажна сграда със степен на завършеност „груб строеж”, търси инвеститори срещу минимална тръжна цена от близо 1 милион /987 360 лв/.

Анализът на пазара за индустриални и складови имоти в България показва, че търсенето и предлагането на складови площи през през 2017г. е изключително разнообразно и динамично. 

В столицата през 2017г. са се търсели основно складове от 1000кв.м. до 5000кв.м., с по-добро качество отговарящо на европейските изисквания, независимо от високата цена, според регионалния експерт Радослав Конов. Пазарът на площи от 300 до 700кв.м. не е бил особено активен.