ГЕРБ даде заден за ограничението на кешовите плащания до 1000 лева. Сега парламентарната група е решила, че е по-добре прагът да е 5000 лева, съобщава dnes.bg. Промените са записани в Данъчно-процесуалния кодекс, приет на първо четене, но утре ще има заседание на бюджетната комисия и там ще се реши, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява комисията.

"Считаме, че балансът е 5000 лева. Считаме, че 3000 и 1000 лева биха затруднили стопанския оборот", коментира тя. "Когато правим стъпки за изсветляване на икономиката, все пак трябва да намерим баланса между това да стимулираме икономически активните субекти, и рестрикциите, които се предприемат с цел намаляване на сивата икономика, борбата с контрабандата и повишаването на приходите в бюджета", добави Стоянова, изтъквайки аргументите за променения праг на кешовите разплащания.

От Обединени патриоти също са против ниския праг за плащанията в кеш, така че промяната на второ четене е почти сигурна. Само че патриотите искат прагът да е 10 000 лева. От ГЕРБ предлагат новото ограничение от 5000 лева да влезе в сила от 1 януари 2018 г.