Младите хора все по-рано се ориентират с какво искат да се занимават в професионален план. Още от първи курс в университета започват да проучват фирмите, в които биха могли да намерят работа по специалността си, имат конкретни изисквания към бъдещите си работодатели и се явяват на интервю за работа добре подготвени. Това показват наблюденията на работодатели, които днес участваха в Дни на кариерата в Технически университет Пловдив. Представители на 56 фирми със седалища в Пловдив и областта представиха своите дейности и предложиха стажантски позиции, работни места и стипендиантски програми на студентите.

„Постоянно присъстваме на кариерни форуми, особено уважаваме този в Техническия университет. Партньори сме с тях. Дори имахме стипендиантска програма тази година и двама от студентите, които спечелиха, бяха от Техническия университет. Днес форумът има много висока посещаемост. Това, което ми прави впечатление, е, че младите хора вече имат конкретни изисквания и въпроси към нас, представителите на фирмите”, обясни пред TrafficNews Веселина Балтова, експерт Човешки ресурси и комуникации в КЦМ. По нейните наблюдения студентите се интересуват най-вече от стажантските програми и разпитват за дейността на компанията.

„За първи път тази година, за час и половина поне десет момчета ме попитаха за гъвкаво работно време, за почасова работа и почасов стаж. Сред тях имаше и завършващи, но и първокурсници. Това, което ми прави вречатление, е, че на първо място поставят точно гъвкавото работно време, за да могат да съчетаят обучението си с работата, която им предлагаме. И след това питат за заплащането”, разказа Балтова.

Гъвкаво работно време и възможност за обучение предложиха повечето компании, а сред най-търсените кадри бяха инженери и IT специалисти. Работодателите са готови да вземат на работа хора още в първи курс, да ги обучат и след завършването да им предложат постоянен трудов договор.

„Търсим инженери. Имаме студенстски стажове, предлагаме гъвкаво работно време, постоянна заетост. Заплащането се определя според компетенциите. При нас то е над средното за такива позиции. Служителите са доволни от условията и нямаме текучество”, обясни Александра, представител на една от водещите компании в сферата на високите технологии, която е разкрила Център за иновации в сградните технологии в Пловдив. По нейните наблюдения младите хора търсят постоянан работа и сериозност като отношение от работодателя към служителите. А също и трудов договор и адекватни социални осигуровки. „Има интерес и от студенти във 2-3 курс, и от четвъртокурсници, които се ориентират за постоянна работа”, допълни Александра.

От щанда на немска машиностроителна компания пък посочиха, че изключително важно изискване е владеенето на чужд език, като при тях вече се търсят кадри не само с немски, но и с английски.

„Твърдо съм решен, че след завършването ми ще остана в България. Затова отсега проучвам фирмите и възможностите, които предлагат. За мен, а и за много мои връстници, не заплатата е най-важна. Искам да се чувствам спокойно на роботното си място, да се разбирам с колегите и с шефовете. Важни са също гъвкавото работно време, социалните придобивки и възможностите за развитие. И разбира се – да ми е интересно това, с което се занимавам”, категоричен е първокурсникът Антон.