Фалирала фирма на бизнесменът Васил Божков, който има повдигнати 19 обвинения и се укрива в Дубай, е продала Телефонната палата в София на компанията “ГПП Мениджмънт”.

Сделката е за 22 млн. лева, а Божков чрез фирмата си “Ню геймс” купи палатата през 2017 г. за 34 млн. лева. Според съобщение на купувача придобиването е станало след заличаването на четири възбрани, наложени от държавата, и с разрешение на Софийския градски съд, където е делото за несъстоятелност на “Ню геймс”. Компанията обяви фалит, след като преди близо 3 години държавата ѝ отне лиценза за лотарийни игри заради неплащането на близо 700 млн. лева такси и данъци. Тогава бе наложена възбрана за разпореждане с Телефонната палата.

Преди това Божков имаше намерение да направи голям ремонт и там да има музей, зала и административна част.

Реалният нов собственик на сградата е бизнесменът Георги Папазки, свързан с една от големите компании за онлайн залози - “Уинбет”, съобщи “Медиапул”.

От “ГПП Мениджмънт” уточняват, че ще укрепят конструкцията, защото в момента не отговаряла на съвременните противоземетръсни норми. Освен това от години сградата била без поддръжка и била опасна.

Според съобщението намеренията на новия собственик са палатата да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото ѝ излъчване. Телефонната палата е паметник на културата и преустройства могат да се правят след разрешение от Министерството на културата.

Новият собственик обещава при осъвременяването на сградата да облагороди и околността около нея, като така “жителите и гостите на град София ще се радват на автентична европейска сграда, която да посещават с удоволствие”.