Еврохолд България АД, получи ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България", съобщи компанията в съобщение до медиите. Ето пълния му текст:

"Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

Еврохолд участва самостоятелно в процедурата.

Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж.

В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно".

TrafficNews припомня, че индийската компания "Индия пауър" също бе кандидат за българските активи на ЧЕЗ. Тя бе вторият класиран кандидат след "Инерком".

Разрешение на сделката от антимонополната комисия така (КЗК) така обаче и не дойде.

Срокът, в който компанията на Гинка Върбакова трябаше да плати над 300 милиона евро за енергото в Западна България, изтече в края на ноември.